10 bästa skivorna 2018

Skribent: Emma Thimgren


2018 var ett år fyllt av efterlängtade släpp och flera storslagna debuter. Equalizers Emma Thimgren listar sina favoriter från det gångna året.Foto: rockfoto.nu

Sarah Klang - Love in the milky way

Årets svenska debut stod Sarah Klang för. Poetiska och klockrena texter ackompanjerad av en helt otrolig röst. Sarah Klang lyckas vara både sjöjungfru och cowboy i ett, en svårslagen kombo vi inte ens visste att vi behövde.


Foto: Chloe Le Drezen

Lykke Li - So sad so sexy

Hon återuppstod ur sin musikdvala och levererade årets bästa album. Lykke Li har lyckats utveckla sitt uttryck med nya influenser och träffsäkrare texter, men behåller ändå det bästa av sin essens.


Foto: studybreaks.com

Nicki Minaj - Queen

Den fjärde skivan i raden är också tveklöst Minaj bästa hittills. Hon är i toppform och det känns verkligen som hon hittat sitt uttryck. Texterna är ännu smartare och rappen sitter bättre än innan. Namnet på skivan känns ytterst självklart.


Foto: theatlantic.com

Robyn - Honey

Hela Sverige tappade det totalt när Robyn äntligen släppte ett nytt album efter ett långt uppehåll. Som vanligt sätter Robyn tonen för musiksverige och självklart var det lika bra som man trodde att det skulle vara. Att lyssna på Robyn är verkligen som att bada öronen i honung, trots att det mesta handlar om heartbreak.


Foto: breakingmorewaves.blogspot.com

First Aid Kit - Ruins

På det här albumet visade systrarna upp en lite hårdare, rockigare ton som passar utmärkt med undertonerna av breakup som genomsyrar hela skivan. Det ger också en lite mer melankolisk stämning än tidigare, men det passar systerduon utmärkt. De har aldrig låtit bättre.


Foto: ukk.se

Little Jinder -  Hejdå

Josefine Jinder tog avsked av sitt alterego och slutade verkligen på topp. Skivan hade fler samarbeten än någonsin tidigare och gästades av Lykke Li, Lorentz, First Aid Kit och Ros. Texterna var på något sätt ledsnare och bättre än någonsin innan. Det innehöll också Goldwing som garanterat var årets bästa låt.


Foto: exclaim.ca

Kali Uchis - Isolation

Hon levererade en imponerande skiva som förvånansvärt och orättvist nog fått väldigt lite uppmärksamhet. En blandning av R&B, soul och pop på spanska och engelska. Skivan är Kali Uchis andra och denna gång briljerar hon verkligen.


Foto: theedgesusu.co.uk

Jorja Smith - Lost & Found

Storbritanniens nästa jazzdrottning tog plats och lindades in i lovord. Musiken är så skör men så mäktig på en och samma gång, och texterna ofta hjärtskärande vackra.


Foto: billboard.com

Cardi B - Invasion of Privacy

2018 var verkligen Cardi Bs år och hon slog igenom med en fruktansvärd slagkraft som nog få har missat. Skivan innehöll flera stora collabs som spelades frenetiskt på de flesta radiokanaler och har knappt någon dålig låt. Bäst var I do med nykomlingen SZA.


Foto: reddit.com

Ariana Grande - Sweetener

Det var verkligen året Grande fick sin upprättelse. Hon gick från barnpopstjärna till full on jazzdiva. Låtarna var inte längre repetitiva popdängor utan känslosamma och dynamiska powerlåtar där hennes röst får den plats den behöver.


#EQUALIZERMAGAZINE

#Bestof2018

#Musik