"SKAM"

Skribent: Mona Monasar


skam´ subst. ~men

ORDLED: skamm-en

• känsla av blygsel över oförmåga eller förkastlig handling: hon rodnade av ~ när hon inte kunde svaret på frågan; han höll på att dö av ~; han fick stå där med ~men han fick skämmas; skuldkänslor (...) (NE)


När jag tänker på skam kopplar min hjärna direkt till tv-serien SKAM som gick på norska NRK. Det är även det första som dyker upp när man googlar på ordet skam. Känslan av otillräcklighet får mig att känna skam, att inte kunna göra allt jag vill för att man som människa har en gräns för vad man orkar. Men det bryr sig inte min hjärna om, känslan av skam över min oförmåga slår ändå till.


Jag känner skam för att jag vill vila, ta en paus, stänga av världen, dra ut alla sladdar och koppla bort. Att sätta sig själv först är många gånger en nödvändighet för sitt egna välmåendes skull, men det prioriteras lätt bort när något nytt att göra dyker upp. Ibland tänker jag på parallella universum och teorierna om att det finns ett oändligt antal universum och ett flertal "jag" - en tanke som kan göra mig glad.


Hoppas att något av mina "jag" i ett annat universum inte har lika lätt till att känna skam, och har mycket lättare att koppla av. I tv-serien skam finns det en scen där två av karaktärerna diskuterar teorin om multiversum. Jag tänker att teorin om ett oändligt antal universum är en lugnande tanke för fler personer, det är fint, trots att vi har våra olika anledningar.

#EQUALIZERMAGAZINE

#SKAM

#Perspektiv