Annie Lööfs comeback

Skribent: Marina Åström


Hösten 2019 försvinner Centerpartiets ledare Annie Lööf plötsligt från politiken. I början av september 2020 gör hon comeback – inte bara som partiledare, utan även som nybliven mamma till den tre månader för tidigt födda dottern Saga. Och det är den svåra tiden efter förlossningen som står i fokus när Annie i samband med återkomsten också startar sin egen Youtube-kanal.

”Påverkad på djupet/Nu är jag redo att komma tillbaka”, är namnet på den allra första video som Annie lägger upp på Youtube-kanalen. Och att syftet är att få komma partiledaren nära är självklar: videon är inspelad i hennes eget kök, där förberedelserna inför en barnvagnspromenad med dottern Saga är i full gång. Annie brer mackor, kokar kaffe, råkar ta fel lock till termosen (tokiga Annie!), fastnar med skötväskan i en av kökslådorna. Allt medan Annie fritt och öppenhjärtigt berättar om den livsomvälvande period av såväl psykisk och fysisk påfrestning, som var anledningen till att politiken behövdes sättas på paus.


En partiledare som görs till en influencer – ”ur led är tiden”, som Shakespeare lät sin Hamlet utbrista för mer än 450 år sedan, men som blir applicerbart även i vår tid. Eller?


Att ett mer personligt sätt att kommunicera på nu sprider sig till politikens värld, är kanske inte ett symptom på en tid ur led, utan helt enkelt en naturlig bieffekt av en tid där det personliga varumärket är allt, och där influencers bygger enorma plattformar genom att öppet dela med sig av sina liv. Att Annie Lööf nu använder sig av detta personliga sätt att kommunicera på är kanske inget annat än en noga uträknad strategi inför det stundande valet om två år. Att använda sociala medier för att förmedla sin politik kan öka möjligheten att skapa engagemang och medvetenhet hos en yngre väljarskara som annars är svåra att nå ut till.


Jag ser klart Annie Lööfs första Youtube-video och klickar i att jag vill prenumerera på kanalen. Några dagar senare får jag en notis om att en ny video lagts upp, där hon ska berätta om hur hon stärkt sin självkänsla. Det återstår att se om jag tar mig en titt.