"DEN GRÖNA VÅGEN"

Skribent: Caroline Johansson

 


Under det senaste året har intresset för växter fullkomligt exploderat i både Sverige och internationellt. Internet, blomsteraffärer och matvarubutiker svämmar över av växter. Efterfrågan stiger och som en följd även priserna. Det som en gång började som en grön hobby kan i slutändan ha en effekt på både ekonomin och hälsan.


Den lilla stunden i veckan som jag avsätter för växterna har blivit något att se fram emot. Se hur skotten växer månad för månad, plantera om de större växterna och vattna. Enkla saker som inte låter speciellt märkvärdigt men ger så mycket mer. Men vissa har inte klarat vintern och tillslut gett upp, bladen har fallit av och stammen blivit en död kvist. Jag hittade de på rea men ändå svider det när jag måste kasta ut några växter som varit så fina bara några månader innan.


Plantagen flyttade hit i våras och första gången jag kom in dit var det så fantastiskt att se alla STORA växter. Gröna blad, mönstrade blad, sträva blad alla möjliga sorters exotiska växter som sträckte sig upp mot taket. Men efter att ha gått och suktat efter de stora palmerna och frodiga kallorna bestämmer jag mig oftast för att inte köpa någonting alls. Med växtvågen som trätt fram har jag märkt hur otroligt många fler och dyrare växter som har dykt upp, det gäller för alla affärer som säljer växter i hela staden där jag bor. Så nu när jag åker och tittar på växter ser jag nästan inte de vackra bladen utan tittar först på prislappen. Priserna för större och ovanligare plantor ligger oftast på mellan 500 och 1000 kr, växterna är fina men det är helt enkelt inte värt det. För trots allt det roliga med jord och växter, är intresset minst sagt inte billigt. Om man börjar som en växtentusiast på hobbynivå går det snabbt att lägga ner en mindre förmögenhet på sitt nya intresse, vilket kanske inte alls var menat från början.Men det finns andra alternativ för den med STORA växtdrömmar. I facebookgruppen

@Växtgäris, med över 18 000 medlemmar som identifierar sig som kvinnor eller icke-binära

växtintresserade, delar man råd och inspirerar varandra. Där pågår också en form av

byteshandel av växter: mindre sticklingar skickas i per post mot en mindre summa eller

alternativt att växtintresserade träffas och byter gröna skott med varandra. I gruppen har det

vuxit fram en gemenskap och en kunskapsbank som sträcker sig från egenodlad chili till ståtliga palmer och exotiska fikusar. Ett flertal av medlemmarna och även andra växtintresserade jag kommit i kontakt med via internet menar att växter är mer än jord under naglarna. Att få engagera sig i något helt annat än sitt eget liv för en stund, ger en välbehövd avkoppling från den stressiga vardagen.


Även utanför internets spindelnät har fler i min bekantskapskrets blivit intresserade och vi pratar gärna om allt växtrelaterat. Det har blivit något helt nytt som vi kan prata om med varandra istället för studier och jobb. Vi tipsar om utförsäljningar, reor och framförallt byter sticklingar. När någon av oss har en ovanligt fin eller beundransvärd blomma som någon av oss vill ha brukar vi dela med oss. Mitt växtintresse började faktiskt med att jag på min födelsedag fick en kruka med diverse gröna skott från olika växter av min bästa vän. Nu några år senare kan jag inte förstå hur i hela friden alla de växterna har fått plats i en och samma kruka, de har blivit helt enorma och allt jag har behövt är tålamod.


Den oönskade stressen för både människa och plånbok som har uppstått kan alltså undvikas med hjälp av alternativa sätt att köpa växter. Växter är ett långtidsprojekt men också en flykt från verkligheten, ett intresse att samlas kring där det inte finns några krav och en

andningspaus i vardagen att sänka axlarna och bara vara.


#EQUALIZERMAGAZINE

#Perspektiv

#GrönaVågen