Dokumentären som öppnade ögonen om Facebook

Skribent: Emma Lager“We face a number of important issues around privacy, safety and democracy” sa Mark Zuckerberg i april under ett kongressförhör. Under två dagar blev han pressad med svåra frågor, samtidigt som världens ögon följde utfrågningen i minsta detalj.


Men hur hamnade Zuckerberg och Facebook här? Enligt hans egna utsagor var avsikten med företaget att ena världens befolkning, men frågan är om det verkligen blev så? Blev människor mer enade eller blev de ännu mer splittrade?


I dokumentären “The Facebook dilemma” får man i två avsnitt höra chockerande underrättelser om vad som har hänt bakom dörrar inom Facebook. Så fort man har tryckt på play är det svårt att slita ögonen från vad som ska komma härnäst.


De senaste åren har det cirkulerat mycket skandaler om facebook, speciellt kopplat till  insamling av facebookanvändares data via det brittiska analysföretaget Cambridge Analytica. Denna dokumentär gräver på djupet som inget annat jag har sett innan. James Jacoby som regisserar spinner vidare på spår där han vidrör arabiska våren i Egypten, konflikten mellan Ryssland och Ukraina samt det amerikanska valet.


Man får intervjuer med forskare,aktivister, journalister men sist men inte minst möta före detta anställda på Facebook, som ger en inblick i de varningssignaler som kom långt innan någon gjorde något åt situationen.


Se dokumentären här!


#EQUALIZERMAGAZINE

#Perspektiv

#FacEbook