FILIZ: "Vetskapen om att en inte är ensam, kan befria människan"

Uppdaterat: 13 mars 2020

Skribent: Rania Sall


Den svenska musikscenen fick 2018 nytt liv genom artisten FILIZ och EP:n The Rest Is Secret. I likhet med sångfåglar som Sabina Ddumba och Janice har FILIZ en bakgrund inom Tensta Gospel Choir. Nu står hon på egna ben - snart med ett tiospårigt debutalbum.


Efter rörelsen #Metoo har mycket i kulturvärlden ställts på sin kant, inte minst inom musikbranschen. Ditt nya album ställer också tuffa frågor, bland annat verkar makt och mänsklig frigörelse vara återkommande teman på ditt albumet. Vad är det som gör att du valt att ta det greppet?

- Strukturer och förtryckande krafter motverkas effektivt av att en berättar för andra om ens erfarenheter. Jag tror starkt på att vetskapen om att en inte är ensam, kan befria människan och också leda till förändring. Efter rörelsen #MeToo skedde mycket inom mig. Till en början tänkte jag "Jag har haft sån tur som inte varit med om något". Men sedan när allt landade, och jag faktiskt stannade upp och tänkte, insåg jag att det var en hel hög med upplevelser jag gått igenom som går inom ramen för rörelsen. För mig som musikutövande kvinna, artist och låtskrivare i dagens klimat, känns det oerhört viktigt att jag drar mitt strå till stacken och gör det jag kan i form av att berätta, peppa och uppmuntra till förändring. Det är min tid nu att höja rösten, ta ställning och kämpa aktivt. För kampen har bara börjat.


"Men sedan när allt landade, och jag faktiskt stannade upp och tänkte, insåg jag att det var en hel hög med upplevelser jag gått igenom som går inom ramen för #Metoo."

Hur personlig tillåter du dig att bli i din musik? Kan det någonsin bli för personligt?

- För mig är att vara personlig något av det viktigaste i mitt musikskapande. Jag vill vara så pass personlig att lyssnaren förstår vem jag är och också får en chans att spegla sig i mig. Jag tycker att det är viktigt att lyfta upp alla sidor. De fula, de motbjudande, de glada, de gulliga, de läskiga. För i en personlighet ingår alla de bitarna. Jag tror inte att en behöver vara orolig för att det ska bli för personligt.


- Min upplevelse är att många är väldigt tacksamma för att jag vågar vara så pass personlig och jag tror på att det finns en plats för varje kreativt uttryck att fylla. Det är viktigt att visa på olika sidor för att så många olika individer som möjligt ska ha en chans att connecta till det jag skapar. Jag vill att min musik ska kunna stärka så många personer som möjligt under deras livsväg. Därför tror jag också på att våga visa olika sidor. Det jag förmedlar genom mitt skapande är ju ändå ett resultat av kreativitet, fantasi och verklighet. Ihopmixat till en enda stor cocktail.


Vad hoppas du att lyssnaren tar med sig från din musik? 

- Jag hoppas att min musik kan ge styrka och en känsla av att du aldrig är ensam. Jag vill att min musik ska bli en vägledande sång i kampen om att få vara dig själv. I kampen om frigörelse och i kampen för att alla människor ska behandlas lika. Jag vill också att min musik ska ropa att det aldrig är försent att bidra till förändring.


"Det jag förmedlar genom mitt skapande är ju ändå ett resultat av kreativitet, fantasi och verklighet. Ihopmixat till en enda stor cocktail."

Var kan vi höra mer av din musik? - Min senaste singel kan folk lyssna på här! På Spotify finns mer musik. Mitt debutalbum Flesh from My Bones släpps 9 maj på alla musikplattformar men tills dess kan ni presave:a albumet här!


Mer om FILIZ:

Instagram

Facebook

Kommande livespelning


#EQUALIZERMAGAZINE

#FILIZ