FILMRECENSION: "Inget blir mer äkta än 'RAFIKI'"

Skribent: Emma Lager


Om jag skulle sammanfatta filmen RAFIKI med ett ord, så skulle de vara äkta. Från sekunden draperierna öppnades till sekunden de stängdes, så kände jag just detta: äkta.


Foto: wsls

I filmen RAFIKI får vi möta två unga kvinnor vid namn Kena och Zicki. Trots att deras fäder är politiska rivaler så kan de inte motstå varandra. Deras relation är nästan svår att sätta ord på, på grund av den otroliga kemin som finns mellan dem. Det glittrar i ögonen på dem och som tittare får vi uppleva de starka känslorna som de känner för varandra. Snabbt hamnar Kena och Zicki i ett dilemma, ska de välja kärleken eller säkerheten?


Foto: IFFBoston

RAFIKI är en filmatisering av romanen Jambula tree och utspelar sig i Kenyas huvudstad Nairobi. Trots den goda responsen runt om i världen, hamnade filmen i stor tumult innan den ens hade släppts och i Kenya blev den olaglig. Anledningen till att den blev förbjuden var att filmen visade kärlek mellan två kvinnor. I Kenya är det ännu idag olagligt med samkönade äktenskap och man riskerar upp till 14 års fängelse om man väljer att leva öppet som homosexuell. Regissören Wanuri Kahiu, som förverkligade filmen, blev både förbannad och ledsen över att filmen inte skulle gå upp på biograferna i Kenya.


Wanuri Kahiu
Foto: Buzzcentral / Wanuri Kahiu

Wanuri Kahiu beskriver att hon ser det som viktigare än någonsin att visa acceptans för alla -oavsett vem du än älskar. Kenyas filmråd meddelade att filmen bröt mot lagen, men de gav Wanuri en möjlighet att visa sin film om hon ändrade ploten. Wanuri vägrade och sa att detta aldrig skulle komma på frågan. För henne skulle detta vara en film som behöll sitt sanna jag. Den blev just det jag kände från början till slut, äkta!


Kolla trailer här!


#EQUALIZERMAGAZINE

#RAFIKI