Filmvisning med Podium Kultur på Kista bibliotek

Skribent: Fatou Taal

Den 22 november kl. 17.00 visas filmen "Amatörerna" på Kista bibliotek i Stockholm, skapad av Gabriella Pichler. Innan filmen blir det ett samtal mellan fotograferna Hajan Jabar och Louise Helmfrid från SONDER SHOTS.


Här kommer 5 snabba med Hajan och Louise! 


Hajan, hur länge har du fotat?

- Jag har fotat nu i ett år och ca tre månader.


Hur kom ni på iden med att starta SONDER SHOTS?

- Jag kom på idén samma dag jag spelade in ”hur man fotar med mobilen” hos Podium Kultur faktiskt. Fick ångest av sociala medier och att hela tiden försöka vara bäst, jämföra mig själv med andra kreativa så villejagistället lyfta alla och deras historier för att visa att vi är samma.


Foto: Hajan Jabar

Vart får du inspiration ifrån när du fotar?

- Mycket Inspiration kommer frånpopkulturen, musikvideos men även plattformar som Tumblr typ.


Favorit fotograf?

- Mina favorit fotografer är Louise Helmfrid och Lamia Karic haha, annars en som heter @puusherman på Instagram. Han fotar mycket events och lägger till meningar i bilden typ vad som sagts under ögonblicket han fotade, det ger en film känsla.

Vad har du för tips till någon som vill börja fota?

- Det Finns inga regler testa dig fram, köp inte onödigt dyra kameror och börja med att vara kreativ med mobilen. Undersök vilken kamera som passar din typ av skapande bäst, kolla reviews påyoutube.


Louise, hur länge har du fotat?

-Jag har fotat sen jag var 10 år, och det har bara växt mer genom åren!


Hur hittade du till SONDER SHOTS?

- Det var när Hajan sökte en till fotograf till projektet som vi kom i kontakt, och lyckligtvis blev jag den fotografen!


Vart får du inspiration ifrån när du fotar?

- Musik ger mig ofta inspiration. Filmscener som lämnar intryck och jag vill väldigt ofta att mina bilder ska kännas som taget ur en film.


Louise Helmfrid, Fotograf: Hajan Jabar

Favorit fotograf?

- Ren Hangs verk är väldigt viktiga för mig. Sen har jag nyligen blivit obsessed med en Indonesisk dokumentärfotograf som heter Muhammad Fadli.


Vad har du för tips till någon som vill börja fota?

- En lär sig genom att bara börja! Testa dig fram, var inte rädd för att göra fel för det finns inga. Se vad du gillar när du kollar på bilderna du tagit och vad du inte gillar. Youtube är bäst och gratis fyllt med kunskap. Ett tips för dig som vill lära sig fotografera.


Mer info om eventet hittar du här!


#EQUALIZERMAGAZINE

#EQtipsar

#PodiumKultur

#Representation