FILMAREN TIMOTHY HELMI "Generationens tredje öga"

Skribent: Zahra Abdulla


 
"Det året gick min far bort och vi brukade kolla på de filmerna tillsammans."

Från att vara nyexaminerad från New Yorks Film Academy, till att landa en produktions ledarroll för Save the children international Libanon. På mindre än 365 dagar har 17 åriga

Timothy Helmi lyckats visa världen hur passionen för det digitala berättandet lett till ett dolt författarskap trätt fram i serien Generationens tredje öga. Jag träffade Timothy den 13 februari 2018 under projektet #myvoicematterstoo. Ett projekt som bedrevs av Fryshusets, Utrikesdepartementet och FN:s säkerhetsråd. Timothys uppgift var att under sex veckor dokumentera 60 barns resor i form av intervjuer, där de vecka efter vecka diskuterade och utvecklade strategier i form av 15 rekommendationer för FN:s säkerhetsråd att implementera i sitt arbeta. Allt i syfte att öka säkerheten för de 250 miljoner barn som lever i väpnade konflikter världen över.


Min roll i projektet var att handleda dessa ungdomar, samtidigt som jag behövde hitta nya sätt att vända deras oro till drivkraft. Just när allt var som svårast kom Timothy till min räddning. Han var 17 åringen som fann modet att följa sin passion efter att han förlorat sin far vid ung ålder. I första numret av serien Generationens tredje äga, dyker man ner i individuella framgångssagor och tillåts komma i kontakt med några av Sveriges guldkorn i människoformat. Kronologiskt börjar framgångssagan när Timothy först bekantade sig med filmkameran.


Vem var 8 åriga Timothy som först introducerades till filmindustrin?

- Åttaåriga Timothy brukade alltid kolla på Bruce Lee filmer och fascinerades av honom så mycket. Både på hur cool jag tyckte att han var och hur jag insåg vad film kan få en att känna. Det året gick även min far bort som också var den som introducerade filmskapandet till mig och satt med mig under mina Bruce Lee filmmarathon perioder.


Vilken filmproduktion/projekt har varit det mest givande, varför?

- Jag har precis kommit hem från Libanon där jag filmat en dokumentär i samarbete med Rädda Barnen där jag åkte till gränsen mellan Syrien och Libanon (Beqaa) Vi åkte till ett flyktingläger då jag träffade och intervjuade Marwa, en 4 barns mamma. Hon hade pluggat på universitet i Aleppo innan kriget och nu så bor hon i ett hemgjort skjul på en åker. Jag blir mållös varje gång jag försöker berätta om henne, hela upplevelsen har gett mig så mycket. Tacksamhet och förståelse för livet och hur bra vi har det i


"Intrycket jag fick av Timothy var att han var väldigt målmedveten, driven, karaktäristisk och humoristisk själ med det stora hjärtat på rätt plats. Han är även en riktig hjälte”

Jag var nyfiken på vilka första intryck andra personer fått av Timothy och hörde därför av mig

till artisten Jasmine Karas, som jag minns Timothy nämnt när vi samtalat kring hans tidigare filmprojekt. Till min förvåning var hennes beskrivning av honom väldigt likt mina första intryck av filmgeniet.


Med ett leende, som charmade många av de unga projektdeltagarnas hjärtan, fick jag se en klarare bild av filmkamerans verkliga funktioner. Jag såg hur Timothy, med kameran i handen, skapade tillfällen för människor att mötas, samtala och bilda relationer som tidigare varit omöjliga. Som jag misstänkte var detta något som Timothy medvetet tänkt extra på, att kamerans fysiska närvaro inte har så stor betydelse i ett samtal mellan de personer som står på varsin sida av kameralinse, utan mötet är det som var det centrala.


Vad betyder filmandet för dig ?

- Att få möjlighet att berätta osynliga berättelser som Marwas historia för omvärlden ger mig så mycket.


Du har ett år på dig att ändra hela filmindustrin. Vilka återfärd skulle du börja med att ändra?

- Jag skulle uppmuntra fler ungdomar att utforska vad dom gillar att göra, jag känner så

många som inte vet vad de vill göra med sina liv och vet att de har världens potential inom sig. Allt för ofta ser vi familjer, vänner, bekanta kämpa för att inte gå in i väggen. De överanstränger sig för att nå samhällsidealet. De tillåter glädjen växa i takt med mängden

förmögenhet de äger medan Antalet följare de har på deras sociala nätverk. bekräftelse från andra. Vi får oftast inte höra berömmelser, tacksamhet eller känna mänsklig kärlek när vi behöver den som mest. Därför har jag gjort det till mitt jobb att genom mina intervjuer kärlekbomba personer som behöver berömmas och överaskas de med.


Timothy Helmi, du är min hjälte!


#EQUALIZERMAGAZINE

#Reportage

#Film