GRÖN LIVSSTILS-REVOLUTION: Den mest effektiva lösningen på klimatångest?

Skribent: Zahra Abdulla

 


Var skogsbränderna den hemliga ingrediensen som fattades för att Sverige skulle bry sig om klimatförändringarna eller var det när du såg flammorna från ditt landställe som du började oroa dig över framtiden (av din egendom)? Partipolitiska klimatdebatter står längst fram i språngbrädan men det räcker inte för att Sverige ska dämpa klimatångesten var 4:e ung

person mellan 16-29 år upplever. Enligt Sifo-undersökningen som genomförts på uppdrag av WWF anser en klar majoritet att politiker och beslutsfattare bör arbeta mer för att begränsa

klimatförändringarna.


Nu efter regeringsvalet har Sverige förstått innebörden av valkorten. Att valkorten är en fysiskt rekvisita på framtidstro och när du lägger din röst på ett parti så förlitar du på att de styr landet på bästa möjliga sätt både för dig och för dina medmänniskor. Men vad du glömmer bort är att valkortet har givits till dig i utbyte mot ett samhällsansvar. Ditt samhällsansvar är ekvationen på lösningen till de facit (det ideella samhället) som partiet presenterat. Att tro att politiker ska lösa alla samhällsproblemen är lika ineffektivt som att endast skriva svaret på matematikuppgiften när frågan kräver att du redovisar hur du löst ekvationen. På samma sätt jobbar politiker med att dela ut facit som idealiserar ett perfekt samhälle medan vi ansvarasbärare (du och jag) ska hitta egna sätta att bidra till förverka det ideala Sverige där trygghet, klimatsmarta livsstilar och hälsa dominerar. Men hur når vi ett

sådant samhälle? Är det genom en grön livsstils-revolution?


1. Refuse: Säg Nej till gratisgrunka. Behövde du verkligen sugröret och servetten till fikat. Våga säga NEJ till saker du inte behöver och gör det en vana. Låt det bli en del av din beställningsreplik. ”En xxxx utan servetter eller sugrör, tack”


2. Reduce: Engångsartiklar. Vad är meningen att betala för något som ändå ska slängas några sekunder senare? Låt oss därför undersöka hur många engångsartiklar vi egentligen slänger efter en hameburgare meny beställning.


3. Se ut för:

a) behållare för pommes

b) papperswrap för

hamburgaren alt kartong

c) papperskopp

d) lock

e) sugrör

f) papperspåse

g) ketchup/dipp förpackning

h) servetter

j) beställnings- bekräftelse på hamburgaren

k) kvitto


Totalt slänger vi 10 engångsartiklar vid ett köp av en hambugare meny per person. Detta måste vi få stopp på, det betyder inte att du ska undvika att köpa mat från

hamburgarekedjor, tvärtom du som konsument ska kräva en annan slags service som introduceras under nästa punkt.


3. Reuse: Får du ångest av mängden skräp du producerar per dag så är detta steget du ska följa allra nogast. Börja med att lista upp tre-fem saker du använder/köper dagligen.

Här kommer några exempel. Kaffe/te från favorit caféet, hämtmat och rengöringsspads. Tänk nu på vilka alternativ av de listade sakerna du nämnt som du kan byta ut till återanvändbara.


• Köp en dubbelisolerad flaska av rostfritt stål som både funkar till varma och kalla dryck. Ta

med flaska till favorit Caféet och be de fylla din medtagna behållare istället för använda

pappersmuggen som ändå hamnar i papperskorgen några minuter senare. I samband med köpet är det viktigt att du berättar för cafébiträden varför du valt detta sätt och diskutera hur caféet kan bli mer klimatvänligt.


• Varför inte introducera en ny affärsidé till caféet där de kan införa ett belöningssystem för alla klimatsmarta kunder som möjliggör för de som hämtar egna behållare att erbjudas exklusiva rabatter.


#EQUALIZERMAGAZINE

#Perspektik

#Klimat