HÄXOR BERÄTTAR: "Det vi ser nu är början på nåt nytt, på nåt mycket större"

Skribent: Evelina Bravo

 

Sanne Aronsson, 30 år

Driver eget online-företag som häxa, purpose coach och business mentor.


Vad betyder termen "häxa" för dig, är det något du identifierar dig som?

Att vara häxa för mig är något man föds som, en medfödd förmåga att kunna connecta med magin som vibrerar i världen, med urkraften. Och att veta i djupet av ens själ, i sina celler, att man har ett uppdrag på den här planeten att beskydda människor, djur och natur. Jag identifierar mig helt klart som häxa och ser tydligt hur jag står med ett ben i det mystiska och ett ben i det vardagliga mänskliga.


När och varför började du intressera dig för häxkraft?

- Jag har så länge jag kan minnas känt en dragning till det mystiska, det vi inte kan se - och

jag saknade och längtade efter något att tro på. Jag försökte testa på olika religioner, gick

till kyrkor och moskéer, men det kändes aldrig rätt. Tills jag i tidig 20-års ålder hittade till en

mer new age spiritualitet och började experimentera med yoga, meditation, kristallstenar

och tarotkort. Mitt större genombrott fick jag när jag utbildade mig till reikihealer och fick

energin och kraften jag alltid känt bekräftad och utvecklad. På många sätt kändes det som

att komma hem, det var som att komma ihåg något som jag tidigare bara glömt av. Det var

som att aktivera upp ett inlärt muskelminne av hur man healar, jag behövde inte lära mig

tekniker eller ställa frågor - så fort jag satte händerna på någon visste jag exakt vad jag

skulle göra. Det var som att cykla. Och efter det var det som att öppna en floddämning,

minnen av tidigare liv, kunskap och information kom forsande över mig. Jag fortsatte att gå

kurser, till shamaner och gurus, åkte på medvetna och omedvetna spirituella resor runt

jorden. Hämtade hem mer information för varje månad, för varje år och landade mer och

mer i min kraft som häxa. Att detta är den vägen jag valt att gå i mängder av liv på denna

planeten.


Hur praktiserar du häxkraft?

- Magi och häxkraft är blodet i mina ådror som får mig att stå stabilt på denna jorden, att

känna mig stabil i att vara människa. Jag praktiserar genom att leva. Det är egentligen inget

som är skilt från min vardag, ingenting jag gör utan någonting jag är. Jag har självklart en

spirituella rutiner men det är inte ritualer, ceremonier och trance resor som definierar mig

som häxa. Man kan utöva magi med en bit tråd eller en sten, helt utan ritualer. För mig är

häxkraft en riktning, intention och kraftfält. En urkraft. Och jag inkluderar denna kraft i allt

jag gör. När jag driver mitt företag, ligger på soffan och dricker te eller festar halva nätterna.

Men det betyder inte att jag inte gillar att göra magiska aktiviteter också! Jag kör ritualer

ensam och i grupp, vid fullmånar, nymånar, årstidshögtiden och vid behov - när det är

något jag behöver processa eller manifestera. Jag leder ceremonier för grupper och healer

individer. Jag pratar med guider, gör trance resor, offrar till tidigare generationer och jobbar

med spirits och ärkeänglar. Jag följer min intuition och känsla och blir ledd dit jag behöver

för att göra det jag ska - vare sig det är att dansa naken i månskenet eller bara kolla netflix

en hel dag.


Varför tror du så många unga kvinnor börjat identifiera sig som häxor och intressera sig för mysticism de senaste åren?

- Mitt svar här är tvådelat: 1. Vi lever i en tid där religionen har blivit utmanad och inte längre känns som ett alternativ för unga kvinnor. I kombination med att vetenskapen lyfts upp på en piedestal som det enda rätta svaret är det många unga kvinnor som upplever en tomhet, och behov av spiritualitet. Denna tomhet driver oss till att leta - och med internet har letandet gjorts lättare. Senaste åren har new age fått ett uppsving och gjorts modernt, och new age blir för många en inkörsport till magi och häxkraft.

2. Vi lever i en tid där jorden gå igenom en frekvenshöjning och det är extra många själar

här för att hjälpa till i denna frekvenshöjning - extra många häxor och healers vandrar nu på

jorden med tydliga syften och uppdrag. Fler och fler unga kvinnor börjar minnas dessa

uppdrag och de hittar många svar i spiritualitet och häxkraft.


Hur kopplar du häxkonst till feminism?

- Att vara häxa är att stå bredvid samhällets normer och kultur, inte utanför utan bredvid men

en skärskådande blick som ser igenom... allt. Strukturer, lögner, själar. Så feminism,

antirasism, intersektionalitet är ett naturligt resultat av att förstå världen på djupet. Det går

hand-i-hand i den djupare acceptans det innebär att verkligen förstå häxkonst. Utan denna

djupare förståelsen är häxkraft bara en gimmick och inte en äkta urkraft.
Ida Therén, 32

Arbetar som kulturskribent och författare, men sysslar också med reiki-healing.


Vad betyder termen häxa för dig, är det något du identifierar dig som?

- Ja, det gör jag. Jag menar, det är ju bara ett begrepp, ett ord som i sig inte säger något. Typ som att folk kan säga att de är kristna men inte alls följer Jesus väg i sin vardag, utan är

pedofiler eller våldsverkare. Så, liksom med alla begrepp, får man ju ta det med en nypa

salt. Men jag relaterar till begreppet och upplever att det är i linje med det jag tror på och

sysslar med, i min vardag och i min andliga praktik.


När och varför började du intressera dig för häxkraft?

- Jag har alltid dragits till andlighet och mysticism, och upptäckte yoga och meditation, och

sen buddhism i tonåren. Jag hade några väldigt omvälvande andliga upplevelser för tio år

sedan som tog bort allt tvivel, och det har fortsatt på samma väg. Men jag skulle egentligen

inte kalla det "häxkraft", däremot har jag vissa förmågor som har med det att göra, som

healingen och så kallad claircognizance, att intuitivt "bara veta" saker om andra människor,

och om världen. Det är först på senare år som jag verkligen upptäckt och integrerat min

förmåga att arbeta med intuition och healing, och hjälpa andra hjälpa sig själva genom

healingen. Jag märker att kommer till mig och sedan springer de, för det blir för starkt. Jag

tar det inte personligt utan jag fattar att det är något i dem själva som de såg genom mig,

som de inte ville titta på. En healer är en spegel, på många sätt.

Jag har också lärt mig att se saker i mig själv som jag brukade se som problem, som gåvor.

Nu vet jag, och fortsätter jag lära mig mer, hur jag använder min intuitiva förmåga att se och

veta saker. Jag bryr mig inte om att många som läser det här kommer tycka jag låter knäpp.

Tvivlar du på healing säger jag bara, testa! Vågar du inte så undrar jag varför. Vi är så rädda

för saker vi inte begriper med logiska hjärnan. Men ibland måste man bara känna, och inte

bara tänka så mycket.


Hur praktiserar du häxkraft?

- Jag använder tarot för att komma i kontakt med mitt högre jag, men det är ju bara ett verktyg som så många andra. Egentligen går det lika bra att spå i kaffesump eller vad det nu kan vara. Det är bara ett verktyg för vår egen intuition och våra guider att kommunicera med oss, och för oss att ta till oss den informationen genom våra begränsade mänskliga sinnen där vi har sån enorm fokus på den analytiska hjärnan. Jag bär alltid ett par kristaller som hjälper mig, men jag tror inte man måste ha tusen prylar. Det går lika bra att uppnå högre andliga stadier naken på en plätt gräs, som i ett rum fullt av dyra kristaller och orakelkort. Dessutom vill jag passa på att jag är ganska skeptisk kring trendhetsen kring kristaller, eftersom jag tror att de behövs och ofta hör hemma i marken och inte ska brytas bort så snabbt, eftersom det kan påverka balansen på jorden. Lite som oljan i marken, som ju får negativa effekter när vi suger ur den ur jorden. Om vi köper kristaller ska de användas medvetet som verktyg och hjälpare, och inte bara ligga och skräpa i något fönster för att det ska se fint ut. Men gud, det är en annan diskussion, men också värt att lyfta när man pratar med effekterna av "häxtrenden".


Varför tror du så många unga kvinnor börjat identifiera sig som häxor och intressera sig för mysticism de senaste åren?

- Det vi ser nu är början på en ny tid, och början på något mycket större. Det är inte en trend,

utan ett genombrott. Så ser jag det. Den patriarkala tiden på jorden rasar, och vår längtan

tillbaka till en mer ursprunglig tro blossar upp i takt med att mansväldet faller. Vi är många

som valt att återfödas vid just det här ögonblicket, för att vara med och pusha på den här

förändringen, som doulor till den nya tiden som föds fram. Jag tror på reinkarnation och jag har funnits här hela tiden, bara i väntan på att få vara med som maktfaktor och inte bli utskrattad eller bortstött hela tiden. Jag tror att jag kommer bli tagen på allvar under min livstid, det är därför jag vågar säga det här nu, trots att det bara för några år sedan hade riskerat hela min karriär. Men tiden är på väg att förändras. Saker som anses obskyra nu tror jag kommer bli allt vanligare inom bara några år. Healing är ett sådant exempel. Det är bara en tidsfråga innan det blir något vi pratar mer öppet om, och jag har bestämt mig för att vara en person som har någon slags etablerad plats i samhället som är öppen med min tro på healing, trots att jag riskerar att dumförklaras. En sak som jag tycker är tråkigt är när folk pratar om "häxor" på ett nedlåtande sätt, och samtidigt tycker det är en "cool trend". Man kan inte både hävda att man bara tror på vetenskap och håna folk som tror på något andligt, och sen lattja runt med tarot, astrologi och har nån t-shirt där de säger att vi är häxorna ni försökte bränna, eller whatever. Det är ju bara vanlig appropriering, helt utan respekt. Min andliga praktik, i form av healing och intresse för det esoteriska hänger ihop med min tro och hela livsåskådning, som bygger på att vi alla är gud som har en mänsklig upplevelse och det finns sätt för oss, som begränsade människor, att komma i kontakt med det större. Det är inte "en kul grej” att göra en månceremoni. För mig är det något kraftfullt och djupt. Det är helt okej om andra vill ha en kristall eller bli spådd och tycka det är roligt. Men håna inte oss som faktiskt tror på de här grejerna.


Hur kopplar du häxkonst till feminism?

- Ämnena jag skriver om, kultur, feminism, andlighet och barns rättigheter hänger alltid ihop.

Det är det matriarkala, allt det kännande och varande som värderats lågt under patriarkatets

besatthet vid hierarkier och fokus på prestation, som jag vill ge plats och upprättelse. Det här tror jag är en stor del varför så många kvinnor blir utbrända. Våra kroppar och själar skriker efter att få vara, inte bara hetsa runt och prestera hela tiden. Det är vår tid nu. Det är dags att börja känna, inte bara tänka. Hjärtat vet mycket mer än hjärnan.Pan, 21

Sysslar med tarot och divination (spådomar)


Vad betyder termen häxa för dig, är det något du identifierar dig som?

- Häxa för mig betyder någon som utövar häxkraft/magi och det är vad jag är. Ibland

praktiserar jag oftare men jag känner ändå att jag alltid är en häxa.


När och varför började du intressera dig för häxkraft?

- Jag växte upp med det genom min mamma, som delvis hade lärt sig av sin farmor. Jag fick

en tarotlek när jag var ca 10 år men jag var inte intresserad av annan häxkraft för det kändes

mer som 'mammas grej'. Sedan när jag blev mer involverad med häxcommunitys online så

blev jag absolut mer insatt eftersom då insåg jag mer hur empowering det kan vara, och hur

mycket det kan hjälpa med olika saker, speciellt med självkänsla och mindfulness.


Hur praktiserar du häxkraft?

- Jag använder mest tarotkort eller andra former av divination, men gör även ibland spells

samt är väldigt insatt i astrologi. Jag tycker häxkraft kan innebära många olika saker och hur

någon väljer att praktisera är upp till dem.


Varför tror du så många unga kvinnor börjat identifiera sig som häxor och intressera sig för mysticism de senaste åren?

- Jag tycker absolut till stor del av samma anledning som jag. Att utöva magi tillåter en att ta

en sorts kontroll över vad en vill. De olika stödjande communityn baserade runt häxkraft som

är inkluderande av hbtq personer, poc, funktionsvarierade osv och fokusen är på att lära sig från och uppmuntra varann.


Hur kopplar du häxkonst till feminism?

- Enligt mig kan häxkraft vara ett sätt att praktisera feminism eftersom det är så varierat. Det

finns även många aktiva antifascistiska häxor och kollektiv som t.ex. Yerbamala Collective

och W.I.T.C.H.


#EQUALIZERMAGAZINE

#Intervju

#Haxor