Intervju: Daniela Rathana släpper albumet “Rathana Club”

Uppdaterat: 10 dec. 2021

Skribent: Annabelle Nowak Bråberg

Fotograf: Selma Kaplanoğlu

Location: Restaurang Jacqueline’s

Ryktet säger att det öppnar en ny klubb i stan. Kom sitt med oss så får du reda på mer.


“Varmt välkommen till öppningen av Rathana Club! En 10-rätters sittning”

Danielas caption till “Havanna” – albumets första singelssläpp som kom i juni. Därefter lät det smaka med “Kyss!”, dubbelsingeln “6 till 9” // “Nala” samt “Överdos” (med Zikai). Idag 24/9 blir menyn komplett med “Ta en ta två”, “Farstaglitter”, “Puss & Kram” och “Full av mig själv”. De tio rätterna rundas av med tidigare releasen “Testamente” (med Oskar Linnros).Hej Daniela. Hur mår du? Hur mår kultförklarade mormor Rode?

– Mormor mår bäst, det är skönt. Hon är nära döden liksom, hon är ju jättegammal. Samma sak med morfar. Men de krigar på, de har Jesus på sin sida. Jamen jag mår bra, det är mycket och i en pressad situation men känns skönt att restriktionerna släpper och kul att släppa album. Det är fett.


I en tidigare intervju har du berättat att albumet är en hyllning till ditt alter ego Nikita. Jämte Nikita – eller ​​Miss Nikita Tequila Von Croque Monsieur as seen on Instagram – har du fler alter egon?

– Jättemånga. Jag går en terapiform som heter psykoterapi och där jobbar man med delpersonligheter. Delpersonligheter är en teori som bygger på att alla människor är uppbyggda av flera delpersonligheter, vilka triggas av olika situationer. Så här: när du och jag träffas plockar jag fram en typ av delpersonlighet, när jag är med min mamma kommer en annan person fram, när jag står på scen framträder ännu en annan person. Om man lyckas identifiera alla sina delpersonligheter – man brukar säga att vi har tio till tolv stycken i oss – så kan man avidentifiera sig och styra sig själv lite bättre. Det är väldigt intressant.


Daniela fortsätter:

– En delpersonlighet jag identifierat heter alltså Nikita. Hon är en extrem extravagant typ, ratchet liksom, vad ska man säga? Lyxprostituerad? Hon är galen. Ett exempel på vad Nikita kan göra är från när jag var tillsammans med mitt ex. Jag bjöd med henne på en vecka i Italien för pengar som skulle räcka i en hel sommar. Vi bodde på två olika lyxhotell varav det ena var uppe i Taormina uppe på en vulkan, i ett hus jag hyrde. Vi hyrde båtar, åt på lyxrestaurang varje dag – Nikita went off. När jag kom hem var jag pank, jag fick leva på existensminimum resten av sommaren. På ett sätt kan det vara skönt att tänka: “It wasn’t me, it was Nikita”. Nikita är också hon som kommer fram mest på scen.


“It wasn’t me, it was Nikita.”

Har du namngett dina andra delpersonligheter?

– Det är en process. Ibland så byter de namn. Personligheter utvecklas ju under tid – Nikita har en annan form idag än när hon kom till för kanske tio år sen. Jag behöver hela tiden reflektera över och omdefiniera mina delpersonligheter, processen påverkas av var jag befinner mig i livet. Men psykoterapi är verkligen det bästa man kan göra, det är mycket bullshit jag lagt av med sen jag började.


Hur hittade du din psykoterapeut?

– Genom “Psykosyntes Akademin”, en utbildning för dem som vill bli psykoterapeuter. Det är inte så fokuserat på en läroplan utan följer mer flödet av livet. När man går dit utgår de verkligen från individen: “Vad tror du är rätt sätt att leva på för dig?”. Jag hittade stället genom en kompis. Sen har jag placerat alla mina vänner där och alla har i sin tur visat sina vänner.


I “Nala” sjunger du om att hålla hjärtat rent. Är det i kyrkan som du gör det?

– Nej, det är nog en allmän livshållning, att vara sann mot sig själv. Det är genom terapin och bra vänner jag håller hjärtat rent, bra vänner som checkar mig ofta.


Checkar du dem tillbaka?

– Gud ja. Vi skäller ut varandra jättemycket.


Jag är lite konflikträdd, kan inte du berätta hur man skäller ut någon på bästa sätt?

– Jag är också konflikträdd, men jag tycker det är den absolut finaste formen av kärlek: att våga checka någon. Det ligger ett sånt förtroende i att visa sig sårbar – mycket hellre att du säger åt mig än att du ger mig en komplimang. Jag tycker det är en renare form av kärlek. Att checka någon är att utsätta sig för risken att inte bli omtyckt, för att man vill göra en annan person bättre. Att vara rak och ärlig är svårt, samtidigt är det svårt att bli förbannad på någon som är rak och ärlig.


“Att checka någon är att utsätta sig för risken att inte bli omtyckt, för att man vill göra en annan person bättre” Daniela om att hålla hjärtat rent.

Mellan svaren sippar Daniela ur sitt glas och lämnar spår av matt, lila läppstift. Hon viker en servett prydligt och torkar av kanten innan färgen klibbar fast.

– Var jag än går lämnar jag mitt revir.Om jag går till baren och beställer drinken Daniela Rathana, vad får jag i glaset?

– Jag skulle vilja ha MDMA i grunden.


Vi gick det hållet?

– Eller hur. [Flinar]. Ja. Sen rom, söt rom, rom från Havanna som jag gjort en låt om. Kokos är najs, jag tycker om aprikos i drinkar också. Jag tycker om skum, äggviteskum och det ska serveras i ett stort glas. Det ska vara mycket aktivitet, mycket fyrverkerier typ: tomtebloss, stora långa sugrör, ni vet såna där buckets man beställa i Thailand – den känslan. Många människor ska kunna dela på drinken.


Drinken beskrivs med glimten i ögat och åt glaset vi beställt in, som ska illustrera Danielas drink, säger hon:

– Det där är ingenting. Det där fjärtar min drink.“Ansikte” har varit min anthem på Tinder sen den släpptes i September förra året. Med nya plattan kommer du med flera alternativ att switcha upp det med i bion. “6 till 9”, “Kyss!”, “Puss och kram” – vilken av låtarna ska få ta hedersplatsen nu?

– Vad kul! Jag har hört det, att Ansikte funkat bra för andra. Men jag tycker Kyss!... nej vänta 6 till 9. Syftet med låten, ska man tänka: “Vad representerar mig, eller vad lockar in andra?”


Lite båda.

– Ah. I så fall, om du väljer en låt av mig som artist, så säger ju det mycket om dig som person. Om du matchar med någon som också tycker om mig så har ni någonting att prata om.


Sanningen! Till releasen av Kyss! samlade du ihop en gedigen höjdpunkt på Instagram om värdelösa kyssar. Vad vill du säga till alla kyssare där ute som inte vet vad de håller på med?

– Jag vill säga det att den bästa stunden när man ska kyssa någon och vill gå in för att det ska bli perfekt, det är precis innan läpparna nuddas. Så, vänta in där, jättelänge. Sen kommer det komma naturligt – vad som är nästa movet att göra. Tänk typ: “Våra läppar ska aldrig nuddas”. Något man verkligen inte ska göra under en kyss är att ha ögonkontakt. För all del, ha ögonen öppna innan och efter, men aldrig under en kyss.Det räckte med att höra ordet multivitamin i låten “Farstaglitter” för att jag skulle känna mig som 14 igen. När hade du din fjortispeak och vad är ditt bästa minne från den tiden?

– Jag har svårt att säga bara en grej, fjortistiden gjorde en sån fucking impact på mig och mina vänner. Hela liksom “Playahead”-tiden. Playahead var ett community som var stort främst i Stockholm. Man kunde göra sin profil, välja låt, välja profilbild och skriva en presentation. Det stod typ: “Shoutout till min syster, bla bla bla, backar dig för evigt – du och jag mot världen”, sådär. Sen hade man någon Usherlåt. Det gick att betala för “silver VIP”, “guld VIP” eller “platina VIP” för förmåner. Det var ett sätt att ragga på folk, att köpa platinaprenumeration åt dem för typ 30 kronor i månaden som man betalade via hemtelefon. Det var bra tider.


Daniela brinner verkligen för sina fjortisminnen. Hon berättar vidare om fjortisens statement pieces:

– Modemässigt brukade jag ha poliströjor. Jag köpte dem på så, Buttericks. Tofsar på benen också. Sen snodde man kläder och rev ut larmet så det blev stora hål. Vi höll på med vattenpipa och vodkabilen; jag var nog väldigt gränslös, gjorde alla saker man gör i den där åldern. Det känns coolt att jag hann med det innan sociala medier. Visst, det fanns ju PA… men det finns inte så mycket kvar som är dokumenterat. Det är fett – de som var där var där – och det var vår tid. Nu känns det som om många lever sina liv för att visa upp det för andra.


Det tionde och sista spåret på Rathana Club – “Testamente” – finns som P3 Gulduppträdande från tidigare i år.


Albumet rundas av med Testamente. Jag har länge funderat över naglarna som syns på omslagsbilden till singeln – hur länge höll dem egentligen?

– De gick av dagen efter…


Och läderstövlarna som fick sig ett dopp under P3 guld… klarade de sig?

De mår piss, de mår så dåligt. Beslutet att gå ner i den där poolen var den dummaste, dummaste idén någonsin. Det var säkert min idé. Det var Acnestövlar som jag fått, alltså de kostar jättemycket pengar. Stövlarna är helt stela nu, de står i min hall, jag vet att jag borde köpa sånt skofett eller något. Jag orkar inte ta tag i det.


8 mars 2020 var datumet du sist gigade framför fysisk publik, vill du teasa något inför Popaganda som ser ut att bli din första spelning efter det att publikrestriktionerna lyfts?

– Jag har inte hunnit tänka att den ska bli av ens. Fortfarande nu är det som att jag inte tror på det riktigt.


Kanske glaset rödvin stannar på rummet eller följer det med till tvättstugan som förra gången du tvättade scenkläder kvällen innan?

– Haha juste! Jag tar alltid med mig något till tvättstugan. Tar min tid, tvättar fett noggrant. Lite vin, lite snus, lyssna på en podd, då blir det skitmysigt. Det kommer jag fortsätta med.


Du ska ju gifta dig och allt det där och har frågat Tilde De Paula Eby om hon kan viga dig. Så vad säger du, viger du mig på mitt framtida bröllop?

– 100 procent. Skål för det.


Vi skålar. Dörrarna har öppnats till Rathana Club och du dansar till albumet här: