Intervju: Grammisnominerade Zikai droppar säsong 2 av talkshow

Uppdaterat: 9 juli 2021


Skribent: Annabelle Nowak Bråberg

Foto: Indra Fredholm

Det blev ingen glass. Brännande aktuella Zikai bjöd istället upp oss till hennes kontor på Northbound. Varmt välkomna.

Artisten och låtskrivaren Zikai debuterade 2019 och släppte under 2020 sin första EP. Hon hörs i artistprojekt under eget namn, tillsammans med andra och dessutom i nytolkningar av klassiska bangers - hennes senaste release består av en cover av Paul Simons “You Can Call Me Al”.Hej Zikai! Vad har du gjort idag?

Just nu är jag mitt uppe i en session! Vi skriver åt mig med fokus åt rnb/pop-hållet. De jag jobbar med idag har jag inte jobbat med förut, så det är en ny experience. Kemin, stämningen, flytet - en session kan vara som en blind date. Idag är det en positiv upplevelse.


Har du några dealbreakers under en session?

För mig är det den gemensamma inlyssningen, att man är öppen för varandras idéer. Jag har svårt att anpassa mig till någon som mentalt stänger ute andra i rummet. Då blir jag nervös. Bra stämning är så himla viktigt, viljan att bjuda in. Roligast är när vi kommer från olika musikaliska bakgrunder och kan mixa det i resultatet.


Att blanda musikaliska bakgrunder... på det spåret har du ett projekt på g. Berätta om din talkshow.

Den första säsongen var en idé som kom fram i och med corona, när jag inte kunde promota min singel [“Twenty Something”] som först tänkt. Nu kommer säsong två där gästen och jag sjunger tillsammans! I avsnitten blandar vi våra egna låtar, gör mashups. Tänker absolut spinna vidare på det här tills TV4 plockar upp det, haha. Talkshowen var ett stort steg för mig att ta, att ställa frågor på det sättet ligger egentligen utanför min comfort-zone.


Säsong ett av Zikais talkshow premiärade i oktober 2020. Den 10/6 släpps första avsnittet av andra säsongen.I säsong ett frågade du kollegor i musikbranschen om livsråd. Vad fastnade hos dig?

Ett genomgående tema för svaren handlade om att inte vara rädd för att ta risker, det värsta som kan hända är ett nej. Kanske är det inte rocket science, men hela tiden värt att ha i bakhuvudet hur viktigt det är att utsätta sig för nya möjligheter. Ju mer du kastar dig ut, desto mer får du tillbaka. Till en början var det jättejobbigt för mig att intervjua andra, men talkshowen utvecklade mig. Något mer som fastnade hos mig var Cherries svar om sina day ones, att inte glömma bort dem som varit med från start. Ett råd om att hålla sig grundad - något jag tror gäller för alla branscher: glöm inte bort var du kommer ifrån. Håll lojaliteten till dem som varit med från början av din karriär.


“Håll lojaliteten till dem som varit med från början av din karriär”

Zikai uppar Cherries råd från talkshowens första säsongProducenten Amr Badr är någon som var med i början av din karriär, i år är ni båda Grammisnominerade. Du i - den efterlängtade - kategorin Årets Soul/RnB. Tankar och funderingar?

Jag blev SÅ chockad när jag fick reda på min nominering. Var på gymmet när min manager ringde och berättade, haha, och gick direkt därifrån. Jag stormade in i ett möte hos mina kollegor på Warner, dansade runt och skålade i champagne. Nomineringen känns som ett kvitto på att jag gör någonting rätt. Att få den bekräftelsen känns asfett, som att jag är påväg i rätt riktning. Det får mig att vilja göra ännu mer RnB.


“Make You Mine” är titeln på din nominerade EP - handlar låtsamlingen om samma person?

Ah fan, det gör de, fast i helt olika stadier av vår relation. Totalt är låtarna två år av min skrivandeprocess och EP:n är som en samlingsplats för den perioden i mitt liv. “Mine” skrevs precis innan jag gick in i relationen och när jag skrev “Mountain Peak” var jag jättekär. Hur jag skrev “Beach Day” är så jag önskar relationen var under tiden den var väldigt toxic, ett annorlunda skrivande från “Liquor kisses”. Det känns fint att allt finns dokumenterat och jag hoppas att den andra personen vet att det handlar om den.


Finns det en textrad från EP:n som betyder extra mycket för dig?

“And now I love myself, you loved me then, do you love me still” från “Do You Love Me Still”. Låten skrevs i en osäker period med personen och med textraden försökte jag övertyga honom att nu - nu älskar jag mig själv. Det var jobbig att skriva, jag var tvungen att erkänna att det inte varit ut så förut. När jag skriver text låtsas jag ibland som att jag ska elda upp orden direkt efteråt, då undviker jag ändra på tankarna innan de kommer ned på papper.


Nu när vi fått höra om råd som fastnat hos dig, har du någon lärdom från din karriär att dela med dig av?

Det gäller att höra av sig till så många som möjligt. Alla möjliga. Skapa ett nätverk på blandade nivåer, av detta tror jag det viktigaste att bonda med en annan oetablerad och växa tillsammans. Så var det för mig när jag började med Amr. Vi började tillsammans i en källare med ingenting. Sen tog vi dag för dag och dörr för dörr. Var så hungrig som möjligt, det intresserar människor.


Grammisgalan sänds imorgon den 3/6 kl. 20-22 på TV4 Play och Kanal 7. Missa inte!