Intervju med Cosima Olu: En inbjudan till fantastiska ljudlandskap

Uppdaterat: 5 mars 2021

Skribent: Annabelle Nowak Bråberg


I ett samtal om tröst, självbild och autencitet möter EQ artisten Cosima Olu - som för oss förhandsvisar Behold i en exklusiv livesession:

Vad handlar låten Behold om?

- Den handlar om min vilsna själ som tar sig igenom sorg och försöker hitta sin rätta plats här i livet. En orientering genom kaoset. Behold har utvecklats i samma takt som jag - långsamt men säkert. Singeln Dear C som släpptes 2018 handlar om min mammas förlust mot cancer, och Behold handlar om livet därefter. Jag hade en längre period då jag inte ville fokuserar på egen musik eftersom att det blev för nära inpå. Men med tiden väcktes intresset igen. Behold var första låten som blev klar efter den längre pausen. Med en krokig väg kan en också hitta nya spännande, helt oväntade saker. Detta har inspirerat mig mycket! Livet är allvarligt men en får inte sluta leka och vara nyfiken för det.

Albumet berättas ur introspektion - vad betyder det?

- Jag övervägde att kalla albumet introspection men i slutändan blev det inte så. Med “introspection” menas att en analyserar sina egna erfarenheter och därigenom försöker förstå liknande händelser och sin omgivning. Jag uttrycker mina egna upplevelser, tankar och funderingar i musiken och därav va det ett bra typ arbetsnamn. Men jag ville att albumet skulle ha ett personligt namn med mer betydelse vilket blev Magnolia. Magnolia är också fjärde låten på albumet.

"Att vara ärlig mot sig själv och ens känslor tror jag är en förutsättning för att vara ärlig och ödmjukhet mot sin omgivning också."

Det kan vara svårt att vara ärlig med sig själv. Har du några knep du vill dela med dig av?

- Absolut kan det vara svårt. Mycket går i perioder för min del. Vissa perioder är jag mer uppe i annat och glömmer av att vara närvarande. Närvaron gör det enklare för mig att vara uppmärksam och ärlig mot mig själv. Jag försöker vara kring människor som jag trivs med, litar på och som utmanar mig som människa. Jag avskyr jargonger och för homogena grupper. Det blir inget bra i längden.... Sen är jag som person väldigt fundersam och analytisk vilket verkligen har sina för- och nackdelar. Så att stanna upp och känna efter är därför inget supersvårt för mig. En kombination av sunt förnuft och magkänsla tror jag att en kommer långt på.


"Med min musik och mitt uttryck eftersträvar jag inte perfektion."

Bild: Minna Höggren


Cosima tillägger:

- Att vara ärlig mot sig själv och ens känslor tror jag är en förutsättning för att vara ärlig och ödmjukhet mot sin omgivning också. Detta har påverkat mig mycket som människa, artist, låtskrivare och producent. Med min musik och mitt uttryck eftersträvar jag inte perfektion. Jag vill visa både på mina styrkor och svagheter. Jag vill vara så ärlig och autentisk jag kan och på det sättet kanske musiken kan väcka känslor och förhoppningsvis ge tröst åt andra.


Cosima debuterade som producent i november med albumet Magnolia. Albumet har skapats på en avlägsen ö i Stockholms skärgård och på det omtalade separatistiska studiokollektivet Oda Studios. Musiken låter ombonad och organisk - men är framförallt en inbjudan till fantastiska ljudlandskap. Det är vad ditt musiköra trånar efter. Lyssna på Magnolia på Spotify här.