NAZ LIONS: "Vi lever i en dominoeffekt, en måste våga innan andra vågar"

Uppdaterat: 8 okt. 2018

Skribent: Fatou Taal

 Jag träffar 18-årige Naz, en person som flyttat runt en stor del av sitt liv. För att vara exakt, så är det totalt 10 gånger. Trots en obalanserad uppväxt har musiken alltid funnits där och varit en ståndpunkt när Naz inte haft något annat sätt att uttrycka sig på.


“Gå ut i världen eller kolla youtube-klipp och skriv ner dina känslor, vad känner du? Gör det om och om igen varje dag!”


Naz beskriver sig själv som en person med mycket energi, som är väldigt politiskt insatt och någon som vill göra skillnad i världen. Men det stora självförtroende har inte alltid funnits där.


- Om man kollar på min instagram kan man tro att jag har värsta självförtroendet, att jag vet vad jag vill och tycker. Det har inte alltid varit så. När jag var yngre vågade jag inte säga vad jag tyckte eller tänkte eftersom jag kände att folk alltid var bättre än jag. I grundskolan hade jag en bästa kompis som alltid sjöng och fick all uppmärksamhet, och dum som jag var så blev jag avundsjuk. Egentligen ska det inte spela någon roll men det gjorde det, sen kom jag till en punkt där jag tänkte fuck it, fuck alla, vem gör jag detta för? Jag vill må bra och ska inte sitta i mitt rum ensam och älta sönder mina problem. Det som är så fantastiskt är att om man gör saker för sig själv kommer folk att se det och uppskatta det, men jag började inte med musiken förens jag började plugga på Fryshuset.


Berätta lite om hur du kom in på musiken?

- Jag satt och sjöng för mig själv då en producent från en annan klass kom fram och sa ’’Ey du sjunger! Vi borde göra något’’. Jag tänkte bara va? Jag som aldrig skrivit en låt, men nästa dag gjorde vi en hel låt tillsammans med ett backtrack och allt. Det var nog det som startade allting.


Rätt så många håller tillbaka på sina drömmar eftersom de inte vågar eller känner att något står i vägen, som skola eller jobb. Vad haft du för tips till personer som vill satsa på musiken?

- Det finns inget riktigt svar, det är bara att börja! Men mitt tips är att ta ett papper, skriv vad du heter, vem du är och vad du gillar. Gå ut i världen eller kolla youtube-klipp och skriv ner dina känslor, vad känner du? Gör det om och om igen varje dag! Man måste även tänka på att folk kommer snacka skit och säga att du är dålig på det du gör, men man måste komma ihåg att första gången man skriver kommer det inte bli en hit men det är bara att fortsätta öva. Kolla inte tillbaka, skriv något nytt för varje dag, det behöver inte vara en hel sida, det kan vara få ord men skriv ändå varje dag. Hur lärde du dig att räkna? Hur lärde du dig att prata? Träning, man måste göra det om och om igen.


Vad är dina planer för 2018?

- Jag jobbar på min EP och vill bara köra, kan inte riktigt säga någonting om morgondagen eller vad som kommer hända senare. Det kommer alltid chanser och bakslag, jag försöker bara köra mitt eget. Jag försöker få fram mitt budskap genom det jag gör med musiken så kommer det att ta mig någonstans, för vad är ens "success"? Det är inget man kan ta på, min plan är bara att jag ska köra tills jag dör.


Vart ser du dig om 5 år?

- Jag ser mig på en scen med ett stort fett piano och värsta pianisten. Sen ska jag sitta på pianot med en röd klänning och ett vinglas i ena handen framför en stor publik. De ska tro att jag ska sjunga något vackert, men sen sker det en plowtwist. Jag ställer mig upp och börjar skrika något om politik, jag kommer bokstavligen att skrika så alla hör.


Vem/vilka tycker du bidrar till den svenska kulturen?

- Jag tycker vi ska hålla koll på barnen, alltså nästa generation, de har så mycket eld i sig. Det är så sjukt, jag jobbar ju med barn så de brukar komma fram och fråga om hur de ska börja producera musik, kan du lära mig si eller så, de har glöden i sina ögon som inte vi hade.


Bland de färgstarka och fina bilderna i Naz instagramflöde, kan man även läsa om feminism, cultural appropriation och givande instagramstorys där man kan få tips på andra aktivister men även viktiga events. Sociala medier är en perfekt plattform för artister eller överhuvudtaget för vem som helst att nå ut till så många som möjligt. Den senaste tiden har det varit mycket aktivism, tidigare har de flesta artister inte riktigt vågat göra eller säga så mycket om det som pågår i världen. Det var mer att vara en bra ’’förebild’’, släppa bra låtar och turnera. Man var väl rädd att fans ska sluta tycka om en då man blev för seriös,förlorar sponsorer eller att skivbolag inte riktigt vill jobba med en tillslut för att man verkar jobbig. Många artister står idag bakom olika rörelser som Black Lives Matter och #metoo till exempel .


Varför tror du aktivism har blivit så synligt i sociala medier de senaste åren?

- Jag tror att vi lever som en dominoeffekt, så fort en person börjar så börjar nästa person och flera, det är en person som måsta börja för att alla andra ska våga eftersom att vi är så beroende av varandra. Det har skett lite förändring om man tänker på hur det var för ungefär 5 år sen, om man tänker på de från förorterna brukade rappa mest om polisen och pengar. Jag känner att många kommit bort från de ämnena och tar upp mer seriösa ämnen, inte för att det andra inte är viktiga men för att det blir mer perspektiv. Flera nya artister med tydliga budskap, exempel Lamix och Silvana Imam, har blivit stora de senaste åren. Men det saknas fortfarande representation av konkreta saker, till exempel så vill jag arbeta mot rasism, fattigdom eller slavhandel men folk vill inte se det, man vill bara ha ytan, folk vill inte att man ska bli för personlig för att det känns som att man tar hand om en annan person och många gillar inte det.


Mer från Naz :

Musik


#EQUALIZERMAGAZINE

#Intervju

#NazLions