NATALI NOORs överlevnad inom musikbranchen

Uppdaterat: 15 sep. 2018

Skribent: Maya Adler

 


Natali Persson som går under artistnamnet Natali Noor har tagit fasta på att sticka ut i musikbranchen, både på scen med hennes färgstarka hår och utstrålning, hennes låt Lost & Found hamnade på virala svensktoppen och har spelats över 1,5 miljoner gånger. Men hon strålar även bakom kulisserna, där hon proddar fram nya låtar och låter andra artister växa.


Hur gör du för att sticka ut i ditt artisteri bland alla nya tillskott vi har idag?

- På scenen får man inte vara rädd för att sticka ut eller vara för ’stor’, vill man vara lite för mycket och använda sig av stora gester så tycker inte jag man ska tveka. Jag tror det både är stärkande och bra att våga ta på sig t.ex scenkläder som man trivs i, våga ta på sig det där stora smycket eller platåskorna. Tänk inte så mycket på vad alla ska tycka, vad alla män ska tycka.


Att jobba inifrån studion då, hur väljer du att sticka ut från bruset?

- För mig handlar det om att hitta unika uttryck, inte vända mig åt jättarna på topplistorna och återskapa det som finns där utan att hitta det soundet som är mitt. Att jobba med olika personer i samma intresse stärker, våga ta hjälp och få hjälp, som kvinna är det även viktigt att bli backad och backa själv. Det är så mycket män som styr och ställer i musikbranchen idag därför är det så skönt att få arbeta med andra kreativa kvinnor eller icke-män.


Att inte drunkna i den massa av artister vi har idag, det blir ju en slags överlevnad, hur tycker du det är att behöva synas och höras jämt för att få folk att komma ihåg dig?

- Det är både ansträngande men också kul, jag försöker se det som jobb. På ett event eller i en situation där jag behöver promota mig själv har jag sagt att jag behöver ge det två timmar och sen låta mig själv gå hem. Att hälsa på nya människor är viktigt i den här branschen, att knyta nya kontakter.


Kan du känna igen dig i att du har behövt frigöra dig från dåliga mönster eller negativa umgängen för att låta din kreativitet få spelrum?

- Musiken har för mig alltid varit min flykt, mitt trygga ställe. Det började med mitt artisteri men sen har proddandet för mig varit avgörande, som jag nämnde innan är just produktionsdelen i branschen mansdominerad och det är så skönt att få sitta vid spakarna själv, det skulle få vara så roligt att höra mer av icke-män, deras ljud, deras musik. Tänk att stora delar av det vi hör idag i stort sätt är framtaget av män, tråkigt tycker jag, det känns som att det finns en oupptäckt värld.


Förutom musikproduktionen och artisteriet har Natali samlat på sig ännu en merit, nämligen att göra filmmusik till Nahid Perssons senaste bioaktuella dokumentärfilm Anders, jag och hans 23 andra kvinnor.


Natalis tips på hur man sticker ut i studion eller på scen

  1. Våga använda dig av ditt id, alltså din personliga twist

  2. Våga vara lite för mycket - Strunta i vad alla tycker, vad alla män tycker

  3. Våga ta hjälp och hjälpa andra, att arbeta med andra inspirerar ofta mig mycket


Lyssna på Natali Noor här:

Lost and Found (skrivit och sjungit)

We where kids (producerat)


#EQUALIZERMAGAZINE

#Intervju

#NataliNoor