Intervju och debutsläpp – Amanda Jerlov

Uppdaterat: 20 sep. 2021

Skribent: Claudia Bruce

Foto: Maja Moberg


Amanda Jerlov är aktuell med sin första singel one not two som släpps idag fredag 2/7! Jag fick äran att intervjua den retroälskande 22-åringen i samband med sitt första släpp. Häng med!


När jag träffar Amanda för första gången via ZOOM stöter jag på en bubblig och skrattglad ung tjej iklädd en rosa top lika färgstark som hennes personlighet med matchande rosa ögonskugga - monokromatiskt är nämligen hennes nya go to när det gäller stil. Amanda har nyligen kommit hem från sitt jobb på SVT, där hon jobbar bakom kulisserna, när vi sitter och har vår härliga pratstund en somrig tisdag i juni.


Jerlov är ursprungligen från Göteborg men har genom sina år tagit sig lite överallt genom Sverige. Som barn var hon en ivrig tävlande i flera sångtävlingar och drog ständigt med sig sina föräldrar till små städer över hela landet för att tävla mot andra 10-åringar som ville bli sedda. Senare i tonåren medverkade Amanda i svenska TV-programmet Idol, där hon fick den efterlängtade guldbiljetten, men det gick tyvärr inte hela vägen i den påfrestande tävlingen. Men det satte knappast käppar i hennes planer, och i efterhand är hon tacksam över att hon inte hamnade i den kommersiella delen av musikbranschen och i sin egna takt fick lista ut vilken typ av artist hon ville bli. Efter att ha gått ett samhällsvetenskapligt program under sin gymnasietid valde Jerlov att sprida sina vingar västerut till New York där hon under ett år studerade musikalteater på The New York Film Academy. Amanda berättar skrattandes om sin upplevelse i USA.


Foto: Maja Moberg


“De tyckte inte om att jag wailade hela tiden och använde min poppiga röst. Då kände jag, trots min kärlek för musikal, att detta inte var den här vägen jag skulle ta just då. Men man ångrar bara det man inte gjort.”

Senast hon gjorde sig hemmastadd igen var i Norrland där hon började på musikinriktade skolan Musikmakarna i Örnsköldsvik. Där träffade hon sina begåvade klasskamrater, som numera är hennes vänner, som hjälpt henne att skriva och producera musik. Det är tillsammans med vänner det blir som bäst, enligt sångerskan. “Du blir satt i en klass med 40 personer, alla lika duktiga på att skapa musik, under Corona, i Norrland - du får inte så många andra val än att göra just musik.”


I sin första singel one not two utforskar Amandar teman som relationer, självständighet och att vara trygg i att vara singel. Det är en dynamisk låt med energi, präglad av syntar och gitarriff i disco-aura med en otroligt dansvänlig och catchy refräng. Trots att det är en låt om relationer är inte texten särskilt klyschéartad, utan istället relaterbar - speciellt gällande att handskas med vuxenbebisar till partners. Enligt mig är one not two en pricksäker poplåt som definitivt kommer hamna i fleras spellistor i sommar. Tillsammans med vännen Kajsa Klemets skrev Jerlov låten för mer än ett år sedan, under en tid då hon var oviss gällande vilken väg hennes låtskrivande skulle hamna och då kärlek oftast var huvudkomponenten. Senaste året har låtskrivandet istället handlat om andra dilemman än just kärlek, oftast om små problem som hon övertänkt och förstorat i sitt huvud.


“Jag tycker det är ganska kul att skriva låtar och få med lite humor i det. Det behöver inte vara så allvarligt hela tiden. Jag tyckte det var lite kul med den här låten, för oftast ska det handla om antingen att jag är skitbra, singel och powerwoman och allting, eller är att man är - helt förstörd. Det brukar inte finnas något mellanting bland alla känslor. Så därför ville jag skriva en låt med humor som berättar att det finns flera känslor inblandade gällande en grej.”

Kreativiteten genomsyrar hennes liv och blommande musikkarriär, med en fast inställning på framtida global dominering på musikscenen är detta en tjej att hålla utkik för - Sverige är bara början.

Foto: Maja Moberg


“Jag vill ju ut på en världsturné. Man måste våga tänka stort - säger jag inte det högt kommer det aldrig att hända. Jag vill ut och spela, och att folk ska tycka om min musik och känna att de kan relatera och förstå mina texter. Det hade varit otroligt.”

Fast för tillfället skulle sångerskan bli lycklig om publiken ens kunnat sjunga med på en refräng eller en mening på någon av hennes egna låtar under hennes livespelningar.


Amanda vill att hennes musik ska representera hennes personlighet: tydlig, transparent, utan filter och oblyg. Hon beskriver sig själv som en person som har svårt att tycka saker är pinsamma och hellre testar allt och kör, snarare än att undra varför hon inte försökte. Det är heller aldrig för sent att ta sig an något. “Om man vill att något ska hända, så ska man ta tag i det själv. Man ska ta för sig mer.” Sin musikinspiration hittar hon främst bland 60,70 och 80-talets divor, The 1975 och Rex Orange County. Det är också därifrån hon kultiverat sin personliga retrostil, något som kommer ha inflytande i hennes framtida livespelningar. Jerlov vill att hennes framtida uppträdanden ska vara i starka färger med dans och konfetti - men också upplevas som intima, som om spelningarna tar plats i hennes egna vardagsrum. Att stå på scen är hennes absoluta favoritdel av att vara musiker och det hon ser fram emot allra mest. Sångerskan hoppas att få göra livespelningar så snart som möjligt, kanske till och med i slutet av sommaren (då hennes andra singel också släpps), så det gäller att hålla utkik! Tills dess får ni ha Amanda Jerlovs nya singel one not two på repeat hela sommaren.


Börja lyssna direkt: