Kära kund - ett öppet brev

Skribent: Maya AdlerVi besöker butiker med anställda som betalas för att säga hej och hejdå, kanske packa din påse, hjälpa dig med dina frågor. De betalas för att stå ut med dina humörsvängningar, dina klagomål, din ignorans med hörlurar i kassan. De står ut med utskällningar framför publik, ett varsågod utan tack. Vi går in, plockar ner från hyllor, betalar och går ut, vi har ingen plikt att varken säga hej eller tack.


Eller har vi det?


Jag har träffat många kunder framför kassan, unga, gamla, stamkunder, stressade, ledighets-lugna, hundägare, barn, AirPods-användare. Jag har träffat dig, kära kund. Vi har mötts på dagar du knappt lyft blicken, dagar du glömt kortet i kortläsaren, dagar det ösregnar och dagar du håller på att missa ditt möte. Ingen dag har du egentligen ursäkt att skippa hälsningen, tacket eller leendet. Du har en medmänsklig plikt mot mig som inte bör undvikas bara för att jag arbetar inom service och får betalt.


Jag vet att du är påväg nån annanstans, vill lägga energin på någon annan. Jag förstår att du kanske haft en dålig dag och helst vill härifrån.

Men låt oss ta en sekund att filosofera över begreppet medmänsklig plikt.

Ett ansvar vi bär, att gentemot varandra bete oss rättvist. Ansvaret som inte upphör för att jag bär företagströja.


Kvitto på det?


#EQUALIZERMAGAZINE

#Kvittopådet

#Öppetbrev