Kultur under pandemin

Uppdaterat: 17 juni 2020

Skribent: Mona Monasar

Bild: Evelina Bravo

Att vi befinner oss i en pandemi har påverkat allas vår vardag. Nu är vi begränsade i hur vi rör oss och hur vi umgås, men kanske också hur vi konsumerar kultur. Pjäser finns nu att ta del av på digitala plattformar och poesiuppläsningar görs på Instagram live, vissa kanske menar att detta är ett alternativ för hur kultur konsumeras framöver medans andra ser att det är en nödvändighet i dessa tider men inte någon lösning för framöver. Själv tycker jag att det är läskigt att föreställa mig en poesiscen framöver där allt sker digitalt med live kommentarsfält och hoppas att detta är en nödlösning för den extrema tid vi befinner oss i.


Jag har tänkt en hel del på hur jag konsumerar kultur, vad läser jag, vad lyssnar jag på och vad för filmer/serier och annat jag har kollat på. Den första veckan när isoleringen var som mest främmande och påtaglig lyssnade jag på Sveriges Radios följetong om boken Väggen. På något sätt vaggade den in mig i en rofylld känsla. Worst case scenario att vara inlåst för all framtid vs det läget vi befinner oss i nu satte saker i perspektiv. Nu ligger Albert Camus Pesten på mitt nattduksbord, har dock inte vågat börja läsa i den än. Jag lyssnar på Dolces vårvisa och är ute och går, den påminner mig om att livet ända fortgår och att vi inte får glömma bort det. Det är fint. Vad för kultur dras vi till när mattan dras undan från våra fötter? Själv verkar det för min del handla om att frossa sig i pest och isolering men också verklighetsflykt, en återgång till det som upplevts som tryggt och symboliserar en annan tid.