Matilda Dahlgren: ’’Det blir som en cirkel på både gott och ont’’

Skribent: Fatou Taal


Representation är väldigt viktigt, att kunna se någon som liknar en själv på reklam, ute på gatan, i tunnelbanan eller på TV kan påverka en i längden och förstöra ens självkänsla - det har vi sett under flera generationer. En liten förändring är på gång, men det går väldigt långsamt. Men när börjar förändringen på riktigt och när slutar den komma i trender?


Det är fredag och klockan har hunnit slå 17:00, jag träffar Matilda Dahlgren på ett kontor där hon jobbar som grafisk designer. Matilda står även bakom Sunrise Agency, en Stockholmsbaserad modellagentur som sticker ut ifrån mängden.

Modell: Hany Foto: Angelina Bergenwall

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Matilda Dahlgren och är född i Stockholm, men uppvuxen i Skåne. Jag flyttade upp till Stockholm för att gå på Beckmans designhögskola där jag läste visuell kommunikation, och nu i våras gick jag min sista termin, Sunrise Agency blev mitt examensarbete. Under hela mitt liv har jag varit intresserad av mode, jag är uppvuxen med tidningen ELLE  och andra modetidningar. Det var nästan som en besatthet, jag klippte ut bilder och gjorde egna kollage med kläder. När jag var runt 18-20 årsåldern började jag inse hur mycket det hade påverkat mig, både positivt som ett intresse men även på ett negativt sätt då det förstörde min självbild. Jag fick ätstörningar och var sjuk under flera år. Under min behandlingstid så kom jag fram till att det hade jättemycket att göra med att jag hade matats med dessa långa vita smala modellerna sen jag var liten.


"Det är många  stylister och fotografer som har känt att det har saknats, så det känns fint att man fyller ett tomrum."

Förutom att det var ett examensarbete, vad fick dig att starta Sunrise Agency?

Under min tid på Beckmans började jag rikta in mig mer mot modekommunikation, jag kände att jag ändå ville göra en kommunikation som skiljer sig från hur det alltid har sett ut. En av de viktigaste delarna är casting vilka personer som representeras i modekommunikation och jag tänkte hur ska jag göra nu när jag har mitt examensjobb?  


Nu var det min chans att göra något som andra personer kommer få se och inte bara inom Beckmans väggar. Då tänkte jag en modellagentur är något alla vet om även någon som kanske inte är så insatt i modebranschen.   Det var väldigt konkret och praktiskt för ett råd vi fick angående examensjobbet var, något som har ett tydligt mål, jag tänkte då ska jag lansera en modell agentur och vad som händer sen vet jag inte riktigt men det blir till examensutställningen. Så jag startade Sunrise för att förhoppningsvis få modebranschen att representera mer än bara långa vita smala modeller.


Modell: Ester Foto: Angelina Bergenwall

Hur har det gått för er, hur har Sunrise Agency tagits emot?

Redan under perioden som jag gjorde examensarbetet fick jag fina ord och många sa att detta verkligen behövdes. När det kom utanför beckmans väggar så fick jag ännu mer fina tillrop. Det är många  stylister och fotografer som har känt att det har saknats, så det känns fint att man fyller ett tomrum. Jag fick mail varje dag och speciellt från personer som ville bli modeller hos Sunrise. Det är väldigt jobbigt att säga nej till så många då det inte handlar om hur de ser ut, utan om att det är jag själv som driver detta på min fritid. Just nu finns det inte tid för att ha hur många modeller som helst men det är så fint, det får en att vilja kämpa vidare.


Hur ser det ut när väljer modeller?

I början utgick jag ifrån just det där vit, lång och smal. Det var ingen modell som fick uppfylla de tre kriterierna samtidigt, sen kunde man till exempel vara vit och smal men kanske inte lång. Det blev lättare för mig att sålla bort, då blir det automatisk något annat, inte så som de klassiska modellagenturerna gör.


Jag scoutade alla från Instagram och en del i examensarbetet handlade jättemycket om sociala mediekulturen som vi lever i. Jag tänkte att det kunde vara en intressant ingång i projektet genom att  visa att jag scoutat alla genom Instagram, så jag skickade ut ganska många meddelandent till folk och undrade om de ville vara med i projektet. Alla svarade ja och det var jag inte riktigt beredd på så jag tänkte ’’okej shit nu blir det mycket här’’ jag gick mycket på känsla när jag skrev till folk. Jag tänkte den här personen verkar gilla att vara med på bild för det är ändå viktigt att en vill vara med på bild, man måste känna sig trygg framför kameran. Personligen hade jag aldrig klarat av att vara en modell men på Instagram blir det väldigt lätt att se om en person vill vara det typ. Sen så flöt det på direkt, många av modellerna lärde känna varandra via agenturen.


"Min roll i det hela är att vara som en mellanhand, att förmedla det till alla modeller eller så är det en specifik person som blir uttagen för jobbet. Det kan vara både breda och snäva kriterier."

Nu i höst kommer jag nog ta in lite fler så det är inte kört! Jag träffat några personer som snart kommer upp  på hemsidan och magkänslan är något jag alltid går på. Jag tror att det var den enda anledningen till varför jag gjorde en castingagentur för att jag älskar casting. Det känns konstigt att säga detta men jag känner att jag är bra på det och jag kan se om en person har det där lilla extra. Det kanske låter klyschigt men det är så modeller blir stora idag, att man har någon hypnotiserande grej med sin aura. Jag utgår nog mest från det men vill poängtera att jag hade velat signa så många! Jag hade nästan velat att det skulle bli som ett imperium med bara en massa coola människor men det går ju inte nu tyvärr men kanske i framtiden.


Modell: Junior Foto: Angelina Bergenwall

Till någon som inte riktigt vet, hur funkar castingen? Hur får man jobb?

Nu har alla kunder kommit till Sunrise eftersom att jag inte har tid för att gå ut och leta kunder. Det kommer in specifika uppdrag, kan vara en reklamfilm eller en modevisning till exempel. I 9 fall av 10 så är det en Casting Director som hör av sig men det kan även  vara en fotograf eller en designer. Min roll i det hela är att vara som en mellanhand, att förmedla det till alla modeller eller så är det en specifik person som blir uttagen för jobbet. Det kan vara både breda och snäva kriterier.


Vad tycker du att modellagenturer har för roll när det kommer till vilka som blir representerade - eller är det större än så?

När jag gick på Beckmans så var vi på studiebesök hos en modellagentur i Stockholm, när den startades så var det något nytt. Det var modeller som har enligt mig det klassiska modellutseendet och kroppen, men att det ändå finns någonting som skiljde  sig från varenda modell. Någon kanske till exempel hade tatueringar och sånt var ju aldrig okej under en viss tid när de startade för några år sen. Vi pratade om det och undrade om det inte borde hänt mer i modebranschen? Med tanke på hela body positivity-rörelsen, varför har ni bara modeller med storlek 34? Svaret blev att de måste anpassa sig mycket efter vad kunderna efterfrågar men att de fortfarande känner att vi är på väg mot en utveckling inom det här yrket. Modebranschen är väldigt långsam men när det händer saker så blir det stora avtryck. De insåg att de har jättemycket makt med vilka modeller som finns på agenturen men uppdragsgivare har lika mycket makt, det blev som en cirkel som är både ond och god. Någonstans måste förändringen börja.


Modell: Freja Foto: Angelina Bergenwall

Jag kände att jag hade chansen med Sunrise eftersom examensarbetet inte var en ekonomisk risk, utan jag kunde bara testa mig igenom med dessa modeller för jag har inga pengar att förlora men jag kan förstå ifall det är ett stort företag så kanske de inte vågar ta det steget. Stora förändringar kommer med risker och man är rädd att förlora pengar ansvaret ligger hos alla. Det kan bli läskigt och det blir tillslut att man bara skyller ifrån sig då tänker man ’’Nej det är dom som måste börja eller det är dom’’.

Det blir till en ond cirkel där ingen gör någonting men jag känner att det börjar bli en förändring bara att det går lite långsamt.


Modell: Rohey Foto: Angelina Bergenwall

Hur ser framtiden ut för Sunrise Agency?

Först och främst så håller jag på att signa några nya modeller, vilket är roligt. Jag skulle  på något sätt vilja sprida Sunrise lite mera som ett budskap. Jag vet inte hur, när eller var men jag startade inte Sunrise för att tjäna pengar. Det här är en sån viktig grej för mig och jag vet att det är viktigt för många andra också. Jag känner redan att det är ett litet movement som ett litet gäng som får puttra på, det går inte jättesnabbt det heller men det är på gång och signa fler modeller som ansöker.


Vill du se mer från Sunrise Agency? Klicka här och här!


#EQUALIZERMAGAZINE

#Representation

#SunriseAgency