Månadens playlist - MIDNATT

Uppdaterat: 11 jan. 2021

Skribent: Annabelle Nowak Bråberg

Så, några ord om månadens spellista.


Mellan solnedgång och soluppgång går inte gårdagens klump ner i halsen, trots ansatser till nya andetag.


Hur natten lika mycket handlar om dagen.

Om drömmarna.

Om tankar som springer marathon längst hjärnväggen, minnen som varvar sömnen.


Allt det där jag aldrig blev - 2020 summerat i en låt. Men också: sömnbrist, ångerfyllda nätter, vemodig gryning. Välkommen midnatt. Tid för djupsömn, början på ett nattskift, prime-time för knull? Debatable.


Musikaliskt då?


Om du läser på raderna ser du att listan går från solnedgång till uppgång. I mitten: midnatt. Bokstavlig ordlek, mums. Lyssna på låtarna i ordning. Du får leva med att ljudbildens röda tråd reser upp och ner, för nu är det jag som bestämmer och då blir det fokus på lyriken. Säg hej till ordagranna titlar och le när det blir klyschigt. Låt hemmakänslan av urvattnade referenser bringa trygghet. Trots att _ingen_ kan förutspå morgondagen kan sista raden i Blue Ivy Lullaby vara för alltid.


Om The Beatles blir för mycket och för gubbigt, jag hör dig. Pre musikvetenskap 1 trodde jag inte Håkan skulle finnas självvalt i mitt bibliotek. Faktiskt, universitetet gav mig ödmjukhet i present, inför villovägsstigarna som är populärkultur. För mer juice på den biten får jag lov att hänvisa till Theodor Adorno (kom över på kaffe om du lyckas snatcha hans 12 teoretiska föreläsningar om musiksociologi på svenska).


Slutligen, har du missat Yemi har du missat. Är du stereofantast, må extra bra över ackordinstrumentet som smakfullt skvalpar fram och tillbaka i Nothing Burns like The Cold. Vig tid åt att öppna lådorna som låtarna handlar om, vig en hypotetisk fantasi till personen du “ser genom bord och glas” med Klara & Jag.


I dimman när 2020 slår över till 2021 är spellista nr.19 en referens till helheten, kanske en vilsamhet i att tiden är cirkulär. Jag antar att klichéer är bestående av en anledning. Säg mig om jag ska leta under månen. Om inget nytt sägs finnas under solen.