PAGE 28 är Malmös queera andningshål

Uppdaterat: 17 mars 2021

Skribent: Evelina Bravo

Foto: Ada Hultberg


PAGE 28 är en ideell förening som startades med ambition att bli en viktig del av Malmös queera kulturliv. Föreningen vill lyfta och skapa mer kultur av och för HBTQ-personer. Syftet är att vara ett queert andningshål för alla HBTQ-personer som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. Sedan föreningen grundades 2019 har de anordnat kulturevenemang med HBTQ-fokus, värvat medlemmar som vill stötta och delta i aktiviteter och jobbat hårt för att uppfylla föreningens stora mål: Att öppna en HBTQ-bokhandel i Malmö.


Just nu är de igång med en insamlingskampanj för att kunna göra det här till verklighet. Om PAGE 28 lyckas samla in det de behöver kommer de att öppna upp en fysisk bokhandel på Mitt Möllan i början av maj! Equalizer mötte ordförande Lou Mattei för ett snack om initiativet.Vem är du i PAGE 28, och hur drivs ni? Jag heter Lou Mattei och jag är grundare och ordförande för PAGE 28 som är en ideell förening. Det betyder att vi inte är vinstdrivande utan istället jobbar utifrån medlemmarnas intressen. Just nu har vi drygt 70 medlemmar som är mer eller mindre aktiva. Föreningens arbete drivs av styrelsen som jag som ordförande leder. Vi är just nu fem personer i styrelsen och ytterligare fem personer i event- och bokutskott. Styrelsen har möte varje vecka och har som uppdrag att förvalta medlemmarnas intressen mellan årsmöten, vilket i praktiken innebär att vi jobbar mot att öppna den fysiska bokhandeln och planerar kulturverksamhet, tillsammans med event- och bokutskott. I april har vi nästa årsmöte då vi ska välja nästa års styrelse och vi har tänkt att vi ska gå från fem till åtta personer! I och med att vi ska öppna den fysiska bokhandeln i maj 2021 kommer vi behöva fler personer i föreningen, både i styrelsen men också som volontärer som vill hjälpa till att bemanna bokhandeln.


"Även om Sverige är ett relativt queervänligt land så finns det få platser som är queera jämt."

Hur tog ni initiativet till att starta en HBTQ-bokhandel? Jag fick idén under en resa till Frankrike sommaren 2019 då jag besökte HBTQ-bokhandeln Les mots à la bouche i Paris. Jag minns att jag tänkte ”VARFÖR finns inte det här i Malmö?” och sedan insåg att det inte ens finns någon queerbokhandel i Sverige just nu. HBTQ-bokhandlar har historiskt sett varit viktiga i queerrörelsen – tänk på Gay’s the Word i filmen Pride till exempel, och även om Sverige är ett relativt queervänligt land så finns det få platser som är queera jämt. Jag själv har alltid haft ett intresse för litteratur och kultur och det känns naturligt att koppla samman HBTQ-frågor med kultur. Det första året var vi tre personer som byggde upp PAGE från grunden med allt vad det innebär. Under sommaren 2020 invigde vi vår pop up-bokhandel vilket är en flyttbar garderob som är ombyggd och uppiffad till bokhandel. Det var det första steget i att etablera oss som en del av Malmös queera kulturscen. Nu har vi växt och blivit fler, ordnat en hemsida och webbutik och samlar nu in pengar för att kunna öppna Sveriges enda HBTQ-bokhandel!

Vad finns det för viktiga funktioner med ert initiativ? Det allra viktigaste vi vill uppnå är ju att skapa en kreativ mötesplats för HBTQ-personer. Vi vill skapa ett community för kulturintresserade queers och vara en fysisk plats som alltid är queer. Kulturen är också en viktig del av det, att lyfta och sprida queerkultur av alla dess slag känns jätteviktigt. I det stora hela handlar det ju om att skapa ett bättre samhälle för alla queers, både genom att skapa fler trygga rum och sammanhang men också genom att sprida den konst och litteratur som vi skapar.


Hur ser er idealbokhandel ut? Vad drömmer ni om när det här steget är avklarat? Den stora drömmen är att ha en stor, egen lokal med scen, sociala ytor, kanske ett café, ateljéer och konferensrum för att kunna ha workshops och möten. Jag drömmer också om att ha plats för kreativ ungdomsverksamhet för queera ungdomar och att vi bara ska kunna hjälpa hela Malmös HBTQ-befolkning att göra det de vill! Jag älskar ju event så jag vill ha plats att göra både större och mindre evenemang, både öppna för allmänheten och kanske mindre kurser eller cirklar för medlemmar. Eftersom bokhandeln kommer att bemannas av volontärer så vill vi ha plats till att ses alla aktiva tillsammans på stora knytismiddagar och diskutera litteratur och kultur, och hur det går med bokhandeln. Det ska vara givande att vara engagerad i PAGE 28 och jag tror verkligen på att det sociala är viktigt då.


Donera till insamlingen här!


Följ PAGE 28:

Instagram Facebook Hemsida