Poddarnas tid är nu - ft. Sound Up Sverige

Uppdaterat: 16 nov. 2021

Skribent: Annabelle Nowak Bråberg

Video: Pressmaterial från Spotify

I mina sociala kanaler cirkulerar poddtips som aldrig förr. Genom sitt tillgängliga format har podcasten blivit den uppkopplade generationens folkbildning. Och med all rätt - våren 2020 blir ett speciellt kapitel i historieböckerna. Personligen hoppas jag på en representativ skildring av det historiska som ägt rum: Black Lives Matter har (troligtvis) blivit vår största människorättsrörelse (åtminstone i USA*). I ord är det svårt att mäta social påverkan, men jag kan inte minnas något med motsvarande genomslagskraft under min livstid.


Samtidigt som efterverkningarna av mordet på George Floyd når sin globala peak publicerar P1 sin lista på årets sommarpratare. Programmet har inte direkt gjort sig känt för sin representation, faktum att icke-vita sommarvärdar är klar statistisk minoritet klingar egentligen yesterday’s news. När musikjätten Spotify presenterar sitt utbildningsprogram Sound Up som riktar sig “kvinnor och icke-binära som riskerar att bli, eller blir, utsatta för rasism på grund av hudfärg, kultur, språk, religion och/eller etnicitet, då de sett till statistiken är underrepresenterade bland svenska poddar”, är lyckan total. Specialiserad på antirasistisk, norm- och maktkritisk organisationsutveckling står Wendy Francis som utbildningsledare. För Equalizer Magazine berättar Wendy:


“I en tid av omvälvande kris och världslig ångest är det lätt att fastna i det som känns svårt eller omöjligt. Aktivismen kan ibland också hamna där, brottandes med olika bud om vilka visioner som bäst kan leda till en ny verklighet. Men det är just visionerna vi behöver just nu – oavsett hur splittrade drömbilderna kan verka. Det är också grundtanken med Sound Up Sweden, att aktivt skapa utrymme för personer som sällan ges tillträde till dessa normativt skapade rum, och uppmuntra dem att förverkliga sina visioner! I programmet vill vi skapa ett community, en känsla av att tillhöra något större men också ge praktiska verktyg för deltagarna att kunna ta plats och äga sitt space. Jag hoppas att Sound Up kan bidra till att höja underrepresenterade rösters plats i poddbranschen och vara en trygg miljö där deltagarna får prata om allt: högt, lågt eller mittemellan!”

 

Fakta om Sound Up

Den svenska versionen är ett fyra veckor långt virtuellt program för 20 uttagna, som genom seminarier och utbildning erbjuder stöttning för personer som vill utveckla sin egen podcast och etablera sig i poddbranschen. Programmet riktar sig till kvinnor och icke-binära som riskerar att bli, eller blir, utsatta för rasism på grund av hudfärg, kultur, språk, religion och/eller etnicitet, då de sett till statistiken är underrepresenterade bland svenska poddar.


Vi på EQ uppmanar er fantastiska kreatörer att söka! Så här funkar det:

  • Att delta är kostnadsfritt och att ansöka kräver ingen tidigare erfarenhet. De som ansöker behöver bara ha en podd-idé som de vill utveckla.

  • 20 sökande kommer väljas ut att delta i Sound Up i Sverige och kommer lära sig allt som behövs för att ta sina poddar från idé till trailer-produktion. Programmet går bland annat genom teknisk produktion och storytelling för att utveckla kunskaper och öka självförtroende för att skapa en podd-trailer.

  • I slutet av programmet kommer deltagarna pitcha sina trailers för en chans att gå vidare till nästa utbildande omgång av Sound Up som kommer äga rum i början av 2021. 10 deltagare kommer att väljas ut varav två i slutändan belönas med finansiellt stöd för att producera sin podcast.

  • Alla deltagare äger rättigheterna till sina egna poddidéer.


Deadline för ansökan är söndagen den 26:e juli kl.23.59. Läs mer och ansök här: https://spotifysoundup.splashthat.com/

 

Can’t wait på materialet som komma skall? Etablerade som “något att hålla fast i när det stormar som mest”, återförsäljare av marknadens lyckosammaste stringtrosor och instagrams bästa content finns RASERIET - Podden med Amie & Fanna. Via Amies lista Poddar för en smart tjej hittar ni också fler guldklimpar. Rumor has it att kusinerna samarbetar med Sound Up i höst!


När vi är mitt inne i historien som senare skrivs om, finns inget bättre sätt att lära. Att ta del av källor med tolkningsföreträde är inte bara ett sätt att garantera sig rättfärdig information - det normaliserar också vem som ska hålla historieskrivandets penna.


*Buchanan. L, Quoctrung. B, K.Patel. J, Black Lives Matter May Be the Largest Movement in U.S. History. Hämtad 11-06-20.


Fler relevanta länkar:

Blacklivesmatter.com

Instagram.com/blacklivesmattersweden

Antirasism – Hur kan du bidra från Sverige?

”Kakan” Hermansson sågar Sommar i P1