RECENSION: "Little Jinders sista turné är makalöst bra"

Skribent: Emma Thimgren

Jinder är i sitt esse när hon tar avsked av sitt alterego med en begravning som mer liknar ett ravekalas.


Little Jinder
Little Jinder Foto: Emma Thimgren

Josefine Jinder är nu ute på en slags avskedsturné med skivan Hejdå, där hon tar farväl av personan Little Jinder, pseudonymen hon släppt musik under i tio år nu. I lördags kom turen till Berns i Stockholm.


Det är som att allt Jinder gjort under sin karriär hittills har lett upp till det här. Det är det bästa av det bästa. Från sekunden Josefine Jinder kliver upp på scenen levererar hon 110 procent och det slutar liksom aldrig. Hon gör aldrig något halvdant, men det här är något extra. Jinder har aldrig varit såhär bra live.


Scenen är en explosion av neon. Hon är en raveprinsessa i ett slott av virvlande lasrar. Ljusshowen och kläderna kan väl bäst liknas vid Matrix på knark. Alla tjejerna får ledas upp på scenen för att de har så höga skor på sig.


Little Jinder Foto: Emma Thimgren

Det är så mycket gäster att det liknar en mina vänner-bok över hennes karriär. “Det är inte ett gig, det är fan en festival” skrev hon själv i sociala medier innan. De artister som är med på senaste skivan, First Aid Kit, Lorentz och Ros (sistnämnda har även varit förband under turnen), gästar på varsin låt. Mamma Åsa Jinder kommer upp på scenen en kort stund under låten Game Over och spelar nyckelharpa och Rebecca och Fiona står bakom DJ-rodret.


Men kvällens största överraskning, och höjdpunkt, är Robyn. Hon presenteras med orden “nu ska ni få se det sjukaste ni sett”, och ja, hon har ju inte fel. När Robyn kliver upp på scenen är det fotbollshuligannivå på publiken. När sen Lorentz också kommer upp på scenen under Heartbreaker blir det för mycket för alla att hantera, det är också kvällens bästa låt.


Little Jinder och Robyn Foto: Emma Thimgren

Little Jinder och Robyn
Little Jinder och Robyn Foto: Emma Thimgren

Det märks att det är hardcore-fans på plats. “Ni är som en Beatles-publik” säger Jinder i början av kvällen och det märks att hon själv är överväldigad av responsen. Publiken låter så mycket att hon tillslut ber de att vara tysta när hon ska prata.


När tekniken strular i Vita bergen låter hon publiken sjunga färdigt. Det blir inte mer innerlig allsång än när Jinder spelar för hon är soundtracket till allas breakup. När publiken sjunger med är det direkt från hjärtat. Men så har hon väl också Sveriges mest hjärtekrossade fans.


Det enda som saknades var egentligen Lykke Li, som medverkar på låten Hålla handen, som Jinder nu körde själv. Jag tycker också att det är tråkigt att hon valt att inte ha med Ful och tråkig tjej, eftersom det var med den som hennes karriär startade på riktigt. En annan låt som missades var Amy.


Little Jinder och First Aid Kit Foto: Emma Thimgren

Jinder ler hela tiden och jag har aldrig sett henne så glad under en spelning. Det märks att hon trivs bäst när hon har andra med sig på scenen, även om jag kan tycka att det stundtals tar uppmärksamheten från henne själv lite för mycket.

Det är något ambivalent över att vara mitt i en spelning som alla i rummet förstår kommer bli svår att toppa. Tiden går för snabbt i myllret av känslor på ett fullpackat Berns som fullkomligen vibrerar och jag önskar att det var mer kvar när det tar slut. Och det är väl just det Jinder vill. Det är verkligen definitionen av att sluta på topp.


Tryck här för mer musik från Josefin Jinder / Little Jinder!


#EQUALIZERMAGAZINE

#Recension

#LittleJinder