RECENSION: LYKKE LI's fjärde album "SO SAD SO SEXY"

Uppdaterat: 17 sep. 2018

Skribent: Alexandra Lovén

 

Foto: Chloe Le Drezen


Sedan 2007 har Lykke Li imponerat på Sverige och numera hela världen. Efter tre album, fyra utmärkelser, en EP och fjorton singlar har hon nu släppt So Sad So Sexy — sitt fjärde album i ordningen. Det är inte en lögn när en säger att Lykke Li är som en vällagrad ost — hon blir bättre med åren.


Lykke Li beskriver den (som sånär) färska plattan med ord som ”Det är ett album som handlar om vuxen kärlek … ”. So Sad So Sexy har en gemensam nämnare med de ambivalenta tonåren — de båda ger ett så oerhört skoskav i hjärtat, men det som skiljer de båda åt är Lykke Lis förmåga att läka hjärtebrister på ett lika utmärkt sätt som Karlssons Klister, nåja, iallafall temporärt.


"Som en fluga på väggen har Lykke Li med garanti varit delaktig i många break ups, bland pappersnäsdukar randiga mascara-kinder och blöta lakan drypta av salta tårar och andra kroppsliga vätskor."

Plattans andra spår Deep End slungar en tillbaka till vad som känns som hundra år, men som i ärlighetens namn bara är cirkus ett decennium. Med låtrader såsom: ” [ … ] I was only gonna touch ya, now I'm in it, I’m in it, swimming in it, I wasn't gonna love you now, I'm so fucking deep in it [ … ] ” fångar Lykke essensen av de tidigare nämnda svåra tonårsåren — det bestod inte bara av folköl, hångel, vänskap utan också olycklig kärlek och smärtsamma, men ack (med lite perspektiv) så nödvändiga uppbrott. Som en fluga på väggen har Lykke Li med garanti varit delaktig i många break ups, bland pappersnäsdukar randiga mascara-kinder och blöta lakan drypta av salta tårar och andra kroppsliga vätskor.


Det finns i runda slängar kanske hundra stycken (hipster)familjer som innefattar en Lykke, men det finns bara en Lykke Li. Mina två sista rekommendationer är: har du hjärtesorg — bränn pengarna på plattan So Sad So Sexy istället för på dyra urmjölkande psykologer som ändå bara kommer att be dig att ”inte känna efter så mycket” innan du stegar ut ur det troligen vita och mycket sterila rummet. Min andra rekommendation är att sätta Hard Rain eller Deep End på loop, på grund av den ytterst enkla anledningen att de helt enkelt är plattans, utan konkurrens, bästa låtar.


5 snabba fakta

Visste du att?

  • … Lykke Li vann ”Årets artist” & ”Årets album” på Grammisgalan 2012

  • … Hennes musik har medverkat i cirka 11 filmsammanhang

  • …2012 startade hon & fyra andra människodjur bandet Liv

  • … Hon är okrönt indiepop-drottning since 2007…

* … och även medgrundare till skivbolaget Ingrid


#EQUALIZERMAGAZINE

#Recension

#LykkeLi