RECENSION: "Min fantastiska väninna"

Uppdaterat: 13 mars 2020

Skribent: Mona Monasar


Foto: Carl Bengtsson

Jag har sett tre pjäser i mitt liv utanför en skolkontext, så jag har inte jättemycket att jämföra med men jag blev golvad av Min fantastiska vännina som går på stadsteatern just nu. Pjäsen är baserad på bokserien om Elena och Lila av Elena Ferrante. Böckerna har även gjorts till en tv-serie på HBO.


Det är sällan jag har sådana upplevelser där jag känner mig uppspelt ut i fingertopparna, men jag kände det genom hela pjäsen. Lite kort för er som inte läst böckerna eller sett serien så är detta en berättelse om två unga väninnor i Neapal på 50-talet, och genom böckerna får vi följa deras liv och vad som sker dem. Det jag tyckte om mest med böckerna var hur kvinnlig vänskap porträtterades, hur klassperspektivet genomsyrade berättelsen på ett sätt som gjorde det hela så mycket mer levande. Jag drar kopplingar direkt till Per Fogelström och hans bokserie Stad. I båda berättelserna ser vi hur den ekonomiska och sociala ställningen formar och ger olika utfall i livet hos de olika karaktärerna.


Foto: Sören Vilks

Pjäsen gör böckerna, och den otroliga berättelse den bär på, rättvisa. Under fyra timmar får vi följa hur Lila och Elena går från barn till gamla kvinnor, de hinner gifta sig, få barn, skriva böcker, skilja sig och ett helt liv däremellan. Och det hela är trovärdigt från början till slut. Till en början var jag lite orolig att scenografin  inte skulle göra miljöbeskrivningen av kvarteret i Neapel rättvisa, men trots att det inte fanns så mycket rekvisita på scen, och trots att en scen var i dunkel belysning, kändes det som att jag var där mitt i kvarteret med karaktärerna. Musiken, dansen och rörelsekoreografin som snickrats ihop för att ge berättelsen liv, lyfter fram och lägger till ett lager. Det är något jag tycker är fint, att pjäsen är baserad på böckerna men att den bygger vidare och kommer på finurliga sätt att förmedla det man läst om i böckerna - fast på scen.


Foto: Sören Vilks

Dynamiken mellan de två vännerna är något som stundtals skrämmer en på grund av intensiteten, men det är samtidigt värmande att se dessa två flickor ta sig an ett samhälle som inte vill göra plats för dem.


Hitta böckerna här!

Boka dina biljetter här!


#EQUALIZERMAGAZINE

#Scenkonst