RECENSION: "Skammen är inte din" av Anicia Sundström Eriksson

Uppdaterat: 13 mars 2020

Skribent: Lova Rudin


Det närmar sig slutet av 2016 och jaget i Skammen är inte din inser att hon hänger på en jävligt skör tråd nu. Att den kommer gå av snart. Att hon kanske inte ens kommer orka hålla i tråden till dess. Hon är förlamad av smärta men likgiltig och övertygad om att det som hänt henne är en börda hon aldrig kan visa upp, och att 2017 kommer bli hennes sista år på jorden. Hon skriver: Du begraver allt i dig / allt som får plats, allt som / inte får plats. / Du är en kyrkogård, / kroppar nedgrävda i form utav / hemligheter du tror / du måste djupt begrava.


Det närmar sig mitten av mars 2019 och jag slår igen Skammen är inte din, en bok om psykisk ohälsa och vägen till helande av Anicia Sundström Eriksson. Innan för bokpärmarna lämnar jag jaget som berättat om ett övergrepp, om en svajig pappa relation, om död och liv. Hon har visat upp allt för mig, alla sår, all hopplöshet, en begynnande soluppgång. Hon skriver: Jag är en bok / med annorlunda innehåll / och jag vill vara din favoritberättelse.


Det är precis det här som jag skulle säga att bokens 131 sidor handlar om: en persons resa från att vara en kyrkogård av hemligheter till en vilja att vara någons favoritberättelse. Att acceptera och äga sin historia, att vägra låta skam och skuld och stigmatisering tysta en. Anicia Sundström Eriksson har skrivit en modig skildring i prosa och poesi om att äga sina känslor, hur otillåtna och mörka och obekväma de än är.


Bokens främsta styrka är just modet författaren visar upp. Hon skyggar inte från det råa utan ger läsaren allt på ett sätt som drabbar mig, det är som att läsa någons dagbok. Det är förbjudet men också underbart. Jag vill så gärna att bokjaget ska börja må bättre, och jag tror inte jag skulle blivit lika känslomässigt engagerad om texten var så pass nära som den är. Skammen är inte din är dessutom en viktig bok vad det gäller att ändra samtalsklimatet kring sexuella övergrepp och psykisk ohälsa och bidrar med en synvinkel som ofta kan fattas i debatten: den sårbara. Boken är inte arg eller plakatpolitisk, den vill bara berätta en historia om hur det faktiskt är att bli utsatt för en våldtäkt och hur det är att må dåligt. Det är befriande och det är nära.


Man hade kunnat önska lite mer redigering, ibland upplever jag visa upprepningar som lite överflödiga och vissa radbryt som slumpartade. Jag kan också känna att dikterna blir lite väl bokstavliga och utskrivna på vissa ställen, men samtidigt är de ett skönt avbrott i ett dagens unga poesiklimat som till stor del består oförståeliga killar som tävlar i vem som kan bry sig allra minst och som inte får mig att känna någonting annat än korkad. Anicia Sundström Eriksson bryr sig och det får mig att bry mig. Det är väldigt härligt.Skammen är inte din

Anicia Sundström Eriksson

Ebes Förlag 2018

Boken finns att köpa här!


#EQUALIZERMAGAZINE

#Frihet

#SkammenÄrInteDin

#8mars