Ritualer

Uppdaterat: 1 sep. 2020

Skribent: Lou Mattei @olikeohwow

Bild: Evelina Bravo @evelinabravo


Traditioner är ett laddat ord. I det ryms mycket ångest, mycket normer, mycket politik. Vilka traditioner är de önskvärda, vilka är förväntade? Vilka ogiltigförklaras, vilka är ett måste för att du ska räknas som en del av samhället? Ordet traditioner kanske har en negativ klang i vissa öron. Det är en etikett som människor ibland sätter på problematiska eller meningslösa handlingar för att göra dem onåbara och omöjliga att kritisera. Och mycket kan man säga om konceptet traditioner, men det finns få människor som inte har någon liten tradition som de håller kär. Det behöver inte vara en traditionell eller officiell tradition i den bemärkelsen, utan det kanske handlar om att du alltid dricker hallonsoda och äter gräddbulle i sängen på din födelsedag, eller tänder ett ljus på din mormor och morfars bröllopsdag för att fira kärleken. Eller så handlar det om att gå på julottan varje år, även om du inte tror på gud. För att det är mysigt. För att det påminner om någon du älskar. För att det helt enkelt känns bra i magen.


"Vad håller du heligt?"

Dessa små saker känns inte bra för att de är just traditioner, utan för att de är dina ritualer. De är små, heliga stunder som du har med dig själv eller delar med andra. Stunder som du behöver, men inte kan förklara varför. Ritualer känns meningsfulla – för att vi fyller dem med mening. Att tända ett ljus är kanske ingen livsomvälvande handling i sig, men när vi fyller våra handlingar med symboler och högtidlighet så blir de viktiga för oss.


Vad håller du heligt? Finns det något i ditt liv som du sätter över allt annat, prioriterar allra högst, lägger mest tid och energi på? Kanske svarar du att det heligaste i ditt liv är dina nära relationer, eller ett intresse du brinner för. Ditt allra heligaste kan vara en känsla, eller en sak, eller ingenting alls. Att något är heligt – låter inte det lite religiöst? Heligt, gudomligt, religiöst. Och det är ett religiöst ord. Enligt SAOL betyder helig ”religiöst högt­stående; som vördas religiöst”. Men om vi använder oss av ordet i en sekulariserad bemärkelse – vad betyder det då?


"En ritual definieras som en handling utförd efter fastställd ordning; en högtidlig akt som följer ett fast mönster."

Ett ord som dyker upp är ritual. Ordet kan ha olika konnotationer - allt från satanistiska offerritualer till en daglig hudvårdsrutin. En ritual definieras som en handling utförd efter fastställd ordning; en högtidlig akt som följer ett fast mönster. Vissa ritualer är heliga, vissa är inte. Men oavsett ligger det något heligt i att regelbundet göra samma sak, att utföra samma handling noggrant och medvetet. Kanske är en ritual bara en glorifierad vana.


Det är ingen nyhet att människan är ett vanedjur. När vi väl ramlar in på ett spår ramlar vi sällan av – det är svårt att avvika från upptrampade stigar, både mentalt och fysiskt. Vanor är trygghet, ritualer blir därmed heliga, högtstående handlingar i våra liv. Därför är det viktigt att se över våra ritualer: Vad gör du på en regelbunden basis som får dig att må bra? Har du något du brukar göra varje kväll innan du somnar eller varje morgon när du precis har vaknat? Är det handlingar som får dig att må bra eller rör det sig snarare om skadliga ovanor?


I det sekulariserade Sverige är vi i allmänhet misstänksamma och fientligt inställda mot alltför överdriven religion och annat spirituellt hokus pokus. Om vi går på yoga är det för att träna och när vi är i kyrkan är det mest för skolavslutningar eller bröllop. Men kanske är vi redo att omfamna det vardagliga heliga i våra liv, oavsett om vi är religiösa eller ej, och börja kalla väl valda vanor för ritualer. För när vi gör det lovar vi också oss själva att denna vana vi har faktiskt är viktig, utvecklande, givande, närande.


Det känns ibland som att det är förlorat att tycka något är viktigt eller seriöst. Att göra saker helhjärtat, att bry sig riktigt mycket, att känna att något är heligt – det är inget coolt med det. Det är istället hög status att vara obrydd och nonchalant. Men det är synd, för jag tror att många unga människors känsla av meningslöshet och stress kommer därifrån. Det stämmer inte att ingenting vi gör spelar roll. Däremot är det upp till oss att bevisa motsatsen, genom att bry oss och aktivt ge saker mening. Det är upp till dig att skapa heliga ritualer i ditt liv, eller börja kalla dina goda vanor för ritualer. Det kan vara vad som helst. Men att ha något som känns högtidligt är viktigt, och när normsamhällets traditioner inte passar oss får vi skapa våra egna. För det är inte traditionerna i sig det är fel på, det är sammanhangen runt dem. Ritualer är viktiga för oss som människor, för de är som extra laddade vanor som fyller livet med glädje, kärlek och mening. Så fundera över vad din nya ritual ska bli.


ATT SKAPA EN HELT EGEN MAGISK RITUAL – THE LOU MATTEI GUIDE:

Till att börja med är det viktigt att veta vilka behov ritualen ska fylla. Varför vill du göra detta? Är det för att bli lugn? För att få en kick? Vill du få tid att läka i ensamhet eller behöver du energi och stöttning från andra människor? När du vet målet med din ritual kan du fundera på hur du ska uppnå det på bästa sätt.


Bygg din ritual kring saker du tycker om eller som ger dig en positiv känsla. Du kan vara på en vacker plats i naturen eller på din favoritbänk i en park, eller hemma i ditt sovrum. Välj ut några prylar som du vill använda eller som du tycker är vackra. Det kan vara allt från din favoritbok, en gåva från någon du älskar, en kristall, sten eller snäcka, en sexleksak, ett fint tygstycke eller varför inte något ätbart? Frukt, bär, godis eller annat snacks kan absolut vara en del av din ritual. Det är bra att ha med något som tilltalar alla sinnen, alltså: Något vackert att se på, något skönt att ta på, något gott att smaka på, något härligt att dofta på och något tilltalande att lyssna på.


När du känner dig nöjd med din fysiska omgivning och dina saker som du vill använda i din ritual kan du tänka på vilka ljud du vill ha med. Vill du lyssna på någon speciell musik? Vill du ha regnljud eller fågelkvitter? Eller vill du att det ska vara helt tyst? Anpassa din ljudmiljö efter ritualens syfte.


När det kommer till själva ritualen, alltså vad du ska göra, kan man lägga upp det såhär:


1. Intoning – ta en stund för att landa in i nuet och gör något som förbereder dig mentalt för den här heliga stunden. Beroende på dina preferenser kan du sitta tyst och stilla i några minuter och bara andas, stretcha kroppen, skrika ut stress och ångest, tända ett ljus, dansa intensivt till hög musik eller kanske läsa en dikt som ger dig en särskild känsla. Allt handlar om att hamna i rätt tillstånd för din huvudakt.


2. Huvudakten – nu kommer den del av ritualen som kanske kommer ta mest tid och plats. Se till att göra det du har tänkt noggrant och varsamt, behåll fokus och medvetenhet hela tiden. Försök att vara så närvarande som möjligt och inte tänka på något annat. Gå helhjärtat in i det du vill göra. Om du har svårt att komma på vad din huvudakt ska vara så kommer några förslag här: Något kreativt som att måla, rita, göra ett kollage, sjunga eller spela instrument, skriva en låt, skriva en dikt eller text, skriva dagbok, sminka dig, sy, brodera, tälja etc. Något fysiskt som att träna, yoga, hugga ved, bada i badkar eller utomhus, basta, onanera, tatuera dig själv. Något spirituellt som att meditera eller spå dig själv med tarotkort eller med någon annan metod. Något socialt som att gå på dejt, ordna en middag för dina vänner, ringa din mamma, gå på demonstration eller ett politiskt möte. Du kan tänka att huvudakten ska reflektera något som är viktigt för dig och som du vill lägga extra tid och tanke på just nu.


3. Avtoning – det här är den avslutande delen och kanske den allra viktigaste delen. Den handlar om att knyta ihop säcken och varsamt komma tillbaka till verkligheten. Inget kan förstöra en ritual som att plötsligt bli avbruten och kastas in i vardagen igen. Därför är det viktigt att du tar en stund mot slutet av din ritual för att varva ner, känna efter hur det känns nu i kropp och sinne och långsamt tona in i verkligheten. Känn effekterna av din ritual - känner du dig mer avslappnad? Varm? Rastlös? Känner du dig tröttare eller piggare? Oavsett vad du känner - känn efter ordentligt och sitt med det ett tag innan du reser dig upp från din heliga stund.


Om du tycker att det här låter för mycket som New Age-igt, flummigt, självhjälpsbok-igt trams så är det okej. Ingen tvingar dig att tända rökelse och sitta och andas om det inte ger dig något. Men däremot vill jag uppmana dig att granska din vardag och se vad du redan har för ritualer, för jag lovar att de finns där. Om inte som heliga stunder så i form av vanor som du, med lite uppmärksamhet och omtänksamhet, kan göra till något heligt. Traditionella traditioner kan kännas som tunga, påtvingade saker helt utan mening. Men när du inser kraften i en ritual och själv bestämmer vad du vill hålla heligt - då förvandlas det tunga till en fristad.