Serier som du inte ska missa i vintermörkret

Uppdaterat: 5 mars 2021

Skribent: Emma Lager


Några av de bästa serierna från 2020 skulle jag definitivt säga är Industry, Grand Army och Mrs America. Om du inte har sett dem än så har du verkligen något att se fram emot 2021. Ta fram popcorn, choklad och filt. Tryck på play, nu kör vi!


Industry

På en av de största investmentbankerna i London får vi möta Robert, Yamin, Gus och Harper. De är några unga tjugoplussare som gör allt för att visa vad dom går för men de balanserar också på gränsen till vad de är villiga att göra för att nå social makt. Drogkultur, festande och att vara professionell är ämnen som du som tittare får djupdyka i om och om igen. Vi får följa med i vad som händer bakom de fina rummens stängda dörrar, på ett sätt som känns äkta.


Jag blev fångad av skådespeleriet i denna serie och de färgstarka personligheter som serieskaparna har gett liv till. En av stjärnskotten som du inte kommer missa och med stor säkerhet bli tagen av är skådespelaren Myha'la Herrold, som spelar Harper. Vilken makalös skådis hon är, detta är en kvinna som kommer göra stordåd inom filmindustrin i framtiden.


Kan ses på HBO.


Grand Army

Katie Cappiello - regissören till Netflix nya dramaserie Grand Army - har fångat vad det innebär att vara tonåring och speciellt vad det innebär att vara det i vår samtid. I serien får en som tittare följa med till ett community college i Brooklyn. Vi får möta karaktärer med olika identiteter och se vilka beslut de fattar på daglig basis, och vilka konsekvenser valen ger.I dagsläget får våra tonåringar aldrig en andningspaus från de sociala intriger som pågår i verkligheten och på sociala medier. Att känna sig kontrollerad 24/7 är något ungdomar får känna dagligen på grund av mobilen de har i fickan. Mobilen som kan få dig att känna dig oövervinnerlig kan lika snabbt släcka dig så du blir en nobody som jag ser det. Du som ger dig in i denna serie kommer garanterat kunna känna att du upplevt något liknande i ditt liv. Alla känslor rusade genom mina vener när jag såg den, ilska, glädje, sorg och en jävla eufori. Grand Army är ett måste. Se den!


Kan ses på Netflix.


Mrs America

Låt oss transporteras bakåt i tiden till 1968 i USA när den feministiska rörelsen var på uppgång och Shirley Chisholm blev den första kvinnan som kandiderade till presidentposten. Ett av Chisholms mest kända quotes är: ”You don’t make progress by standing on the sidelines, whimpering and complaining. You make progress by implementing ideas.”. Hon hade en tydligt mål och skulle inte komma att backa från sina värderingar.Chisholm var inte ensam om att vilja skapa en förändring vid denna tidpunkt , utan mängder av kvinnor stod bakom henne och ville revoltera mot samhällets normer. I serien Mrs America skildras ett flertal event och demonstrationer som ägde rum under 70-talet. En av de stora rörelser som vi får komma extra nära är kampen för Equal rights amendment (ERA) - ett tillägg till konstitutionen som skulle garantera lika juridiska rättigheter för alla amerikanska medborgare, oavsett kön. I serien skildras vägen att få så många delstater som möjligt att rösta igenom förslaget. Men vägen dit för feministerna är allting annat än rak. På motståndarsidan möts de av den konservativa aktivisten Phyllis Schlafly från St Louis och hemmafruar från hela landet som gör allt i deras makt för att stoppa förslaget. Hemmafruarna känner hot mot förändringar och att kärnfamiljen är i kris att splittras i spillror om förslaget går igenom. Phyllis Schlafly organiserar parollen “STOP ERA”, som gör stordåd.Serien fick mig att känna svetten, tårarna och kämparglöden mellan falangerna. Mrs America är en serie som inte lämnar någon tittare oberörd.


Kan ses på HBO.