MAJA MALOU LYSE: “Sex är inte bara kroppsbundet, det är en del av vår kultur”

Uppdaterat: 17 sep. 2020

Skribent: Evelina Bravo

 

Konstnär, cyberfeminist och online-sexupplysare är några av de begrepp man kan använda för att beskriva Maja Malou Lyse. På sitt Instagramkonto

@habitual_body_monotoring2 lär hon ut tekniker för säkert sex, pratar kropp, feminism och sexualitet med en kritisk blick. Equalizers Evelina Bravo har pratat med Maja om detta och lite till.


Din Instagram heter "habitual body monitoring", kan du berätta lite om vad den termen betyder?

- Habitual body monitoring är ett annat ord för självobjektifiering. Personligen identifierar jag mig inte med den nuvarande feminismens hyperpositivitet. Det är utmattande att man i ett försök till att radera gamla idéer lyckas byta ut de till nya. Men, jag tror också på utopier! Jag är dock mycket mer intresserad av att titta på komplexiteterna, som till exempel den kvinnliga blicken. Den finns inte på riktigt, jag önskar att den gjorde det, men det är en illusion. Vi kan aldrig koppla bort oss från historien eller patriarkatet. Vår blick kommer alltid att existera i relation till den manliga blicken. Så, min tanke bakom att döpa min instagram till”habitual body monitoring” var helt enkelt att belysa det faktum att jag inte är lika frigjord som jag vill verka, haha. Jag är formad av mig själv, det sociala och det kulturella precis som vem som helst, och jag kan aldrig fly ifrån det. Varje gång jag postar något på Instagram

konfronteras jag med min egen självobjektifiering.


Du beskriver dig själv som ”sexkritisk”, men vid första anblick är din Instagram väldigt sexuellt ”provocerande”. Många bilder är suggestiva. Vad betyder termen sexkritisk för dig?

- Jag gillar inte polarisering så mycket, det är begränsande. Jag gillar nyanser. Jag gillar komplexiteter! Vi lever i en intressant tid. Vi har sedan den sexuella revolutionen på 1960-talet förflyttat oss från en kultur som kräver att vi håller sexualitet gömd till en som kräver att vi pratar högt om den i frigörelsens namn. Jag tror att diskussionen om sex behöver mötas

med sin komplexitet. Sex är inte bara kroppsbundet. Det är en del av vår kultur.

#metoo-rörelsen är ett symtom av det. Tänk på det. Sex är en del av allas liv, vare sig vi själva har sex eller inte. Är sex bra eller dåligt? Både och. Om vi ska vara sexuellt frigjorda på riktigt måste vi göra mer än att bara hylla sex. Personligen kände jag mig ganska begränsad när jag var en del av den sexpositiva rörelsen. När jag började läsa mer kritisk sexteori kände jag mig väldigt förstådd och inspirerad. The Sex Myth av Rachel Hills var en startpunkt för mig - läs den!

Din estetik är väldigt stereotypisk feminin och tjejkodad. Det är mycket rosa, neonljus och strippattribut. Vad är din tanke bakom det och vad betyder din estetik för dig?

- Jag brukade vara väldigt intresserad av att lägga in mycket mening och makt i min estetik. Nu känner jag inte samma behov av att rättfärdiga hur jag presenterar mig själv. Om något läses som traditionellt manligt eller androgynt - androgynt är egentligen bara maskulint också, tänk på det - så talas det inte om, det är bara en naturlig synvinkel. På det sättet kommer det feminina alltid att vara det andra. Jag gillar att jobba med femininitet eftersom det ofta avfärdas som en auktoritet. Jag vill inte vara auktoritär. Jag vill inte imitera traditionella maktstrategier. Förutom det så tycker jag bara verkligen om det!


"Regler kring nakenhet på sociala medier är ett symtom av hur vi hanterar kvinnors kroppar i vårt nutida samhälle likväl som genom historien. Onlinevärlden är ingen utopi, den speglar bara vår verklighet."

I vår sociala mediecentrerade samtid används den nakna kvinnokroppen ofta som ett feministiskt verktyg. Kroppen ses som ett statement. Rätten att vara naken på sociala medier som t.ex. Instagram verkar vara en stor fråga för cyberfeminister. Det är en väldigt individualistisk syn och kan ses som en motsats till exempelvis den tidigare feministiska vågen på 90-talet. Vad tänker du kring nakenhet och feminism?

- Kroppslig autonomi har alltid varit en feministisk agenda och referenspunkt. Att använda den nakna kroppen som ett politiskt verktyg har varit en feministisk tradition sedan 1960-talets kroppskonströrelse. Regler kring nakenhet på sociala medier är ett symtom av hur vi

hanterar kvinnors kroppar i vårt nutida samhälle likväl som genom historien. Onlinevärlden är ingen utopi, den speglar bara vår verklighet.


Ser du dig själv som en kroppsaktivist? Vad tycker du om det begreppet?

- Personligen tycker jag inte så mycket om det begreppet. Jag är intresserad av kroppar och jag är intresserad av aktiviststrategier, absolut! Men termen kroppsaktivist är för mig bara en titel som antagligen grundades ur något vettigt, som postpolitiska rörelser, men som stals av marknadsindustrier och approprierades av personer som begreppet inte tillhör, för social vinning.


Du livestreamade din livmoderhalstapp, vilket antagligen är ditt mest diskuterade arbete. Hur var det och vad var ditt syfte?


- Det är ganska chill! Jag har inte ännu lyckats göra det till en livegrej med en irl-publik. En bra sak med livestreaming är att folk kan ansluta från en virtuell plattform. Jag har en dildo med en videokamera och bluetoothuppkoppling. Jag antar att den sortens leksaker från början gjordes i ett voyeuristiskt syfte. Jag hade jobbat med den feministiska traditionen av självgynekologi från 70-talet ett tag och har varit mycket intresserad av att placera den här traditionen i en samtida kontext. Jag funderade kring vilka verktyg jag kunde applicera till den här aktiviteten som inte fanns då. Teknik kom såklart upp i huvudet! Jag är en sextech-nörd, så att blanda in det i mitt arbete är väldigt logiskt för mig. Att avslöja vad som är gömt genom att livestreama sin egen livmoderhalstapp är typ den ultimata ”det personliga är politiskt”-aktionen som finns idag, haha.


Vad är dina planer för resten av 2018?

- Projekt som jag inte vågar nämna för jag är rädd att de inte kommer bli av! Haha. Låt oss bara säga att jag tänker på olika format som kan blanda mitt arbete och mina tankar med en mycket mer mainstream räckvidd. Förutom det vill jag jobba på min mentala hälsa, och bli kär.


#EQUALIZERMAGAZINE

#Intervju

#MajaLou